Archive

For the Artiklar 2014 category

Beskyddarinstinkten

Kommentarer inaktiverade för Beskyddarinstinkten
Här skyddar vi varandra!

Här skyddar vi varandra!

"Ingen kommer fram, det ser vi till".

”Ingen kommer fram, det ser vi till”.

Av Ginger Sundin Hallgren

För några år sedan hjälpte jag till när en hund, Maxe, behövde få ett nytt hem på bara några dagar (”En berättelse om en hund i nöd”). Allt ordnade sig till det bästa och jag hade kontakt per telefon och återbesök med de nya ägarna vid flera tillfällen efteråt.

I ett samtal kom det fram att när matte skulle gå till jobbet på morgnarna och säga hej då till husse, som fortfarande låg i sängen, så vaktade Maxe honom och hon kunde inte gå fram till sängen och sätta sig. Jag sa att hon skulle säga till husse att sätta sig upp och visa att han ”levde” och mådde bra. Efter några dagar ringde hon och berättade att nu var problemet löst. Hon var så överraskad över att det var så lätt att ordna så att situationen blev så lugn och behaglig.

Vid ett annat tillfälle fick jag ett samtal från en ung kvinna som hade liknande problem med sin hund. Hon ville ibland fixa så att hon och hennes sambo kunde äta frukost i sängen. Men deras hund vaktade skarpt sin liggande husse. ”Pröva att be husse att sätta sig upp och börja prata med dig, gärna innan du går in i rummet”, sa jag.

Jag hörde aldrig av henne igen och det tolkar jag som att det gick alldeles utmärkt för dem.

Vår egen hund Macho
Det var rätt lustigt faktiskt. Häromdagen satt vi i soffan och såg på en film. Vid ett tillfälle skulle Anders böja sig ner mot golvet för att ta upp en penna som hade rullat ner från bordet och hamnat precis bredvid min fot. Det blev en rörelse som blev en aning hastig och Macho reagerade snabbt på den genom att dutta sin nos på honom.

Han ”anföll” Anders hand men bara som en liten markering till honom att inte ”överfalla” min fot. Det blev inget morr eller nafs över huvudtaget. Han blev bara lite stel i sitt kroppsspråk och fällde ner sina öron, men det gick lika fort över som det kom, när vi lugnade honom och han förstod att ”faran” inte var på allvar.

Lite senare in i filmen var jag tvungen att klia mig neråt foten. Det lustiga var att Macho även då skulle beskydda mig – mot mig själv, såg det ut som.

Bara på kul ville jag se vad Macho skulle göra om jag närmade mig min fot lite mer planerat. Jag prövade med att promenera med mina fingrar ett i taget i sakta mak mot målet.

Döm om min förvåning när han återigen försvarade mig mot mig själv! När han insåg att det inte var något överhängande hot mot mig, så rullade han snabbt över på rygg och ville bli kelad med, precis som om han ville säga: ”ursäkta, jag trodde du blev antastad av någon”…

Djupt rotat
Hunden som art fungerar så att när det händer något med en familjemedlem, antingen det är en av deras egna kamrater eller en människa, kanske en skada som uppstått eller att denne bara ligger ner för att vila, så kopplas instinkten automatiskt på och hunden börjar beskydda.

Så när våra hundar hemma kan vakta någon person i familjen som sover eller vilar, är det inte något fel den gör. Den gör som den är ”programmerad” att göra.

Gör tvärtom
Börjar man att straffa detta beteende, så kan det eskalera till ett mycket värre problem än det man först ansåg sig ha. Så när din hund vaktar en i familjen, så gör tvärt emot, även om flera personer säger att man ska straffa hunden.

Var lugn och beröm din hund för det utmärkta jobb den utför. Be personen ifråga att sätta sig upp och säga något till dig. Då hinner den förstå att den sårbara ”klarar sig” och mår bra.

Kanske behöver du locka ner den från sängen med en godisbit och klappa om den och sedan sätta dig och locka tillbaka den igen. Allt i situationen ska ske med lugna rörelser och en glad och mättad röst.

Till pass
Att hunden vaktar på det här viset, kan man komma att ha nytta av om man är ensam hemma med sin hund. Det kan ju hända att en person som inte ska vara där tar sig in, men blir bortskrämd och tar till flykten. Det skulle i alla fall jag uppskatta…

Lite kuriosa
Det här med att vakta sina kamrater finns ju hos de flesta flocklevande djurarter. Min man fick se detta på nära håll när han var 9 år gammal och besökte en bonde med kor. En utav dem hade varit mycket sjuk och behövt opereras. Nu gick den med ett stort bandage runt midjan. Det fina med historien var att kossan hela tiden hade en beskyddare som följde henne vart hon än gick. Andra kor kunde inte komma fram till den skadade.
Det var efter det, som Anders upptäckte att samma fenomen finns hos hundar och han var den första att beskriva det i boken ”Hundens Gyllene Regler” (slut på förlaget).

Grimma – ett grymt gissel

Kommentarer inaktiverade för Grimma – ett grymt gissel

Av Ginger Sundin Hallgren

I nummer 5/14 av tidningen Hundsport ser jag till min besvikelse en ung curly coated retriever som bär en starkt rosafärgad grimma runt sin nos. Hon bär namnet Lycka, men ju mer jag tänker på bilden som etsat sig fast hos mig, så tror jag inte att hon kommer att vara särskilt lycklig över den framöver.

Att den är ”gulligt” chockrosa tycker jag inte är en förmildrande omständighet. Hundar, små som stora och unga som gamla, ska inte behöva gå med sin nos inspärrad i en trång ”komposition”, en ”uppfinning” av någon som vill göra det lätt för sig för att ta kontroll över hunden.

Det står att man vill förebygga dragande, eftersom ett barn med en funktionsnedsättning ska kunna hålla i hunden. Men med en ung, stor och energifull hund, så tycker jag att ansvaret ligger på föräldrarna eller de som har vårdnaden om barnet. Man kan ju låta någon kunnig sätta fast ett extra handtag i kopplet istället, så att barnet ifråga ändå kan känna att det hjälper till.

I texten står även att man på det här viset vill undvika ”busfasoner”. Ordet ”fasoner” låter nedlåtande. Det klingar gamla tankesätt, auktoritärt tänkande och styrning av en hunds normala beteenden. Beteenden som den måste få utlopp för. Valpar måste få busa. De är precis som barn och vill pröva sig fram till vad livet är för något.

Här är ett av mina möten med hundar som haft grimma.

Jag ser henne på långt håll, den unga golden retriever tiken med sin skimrande och böljande långa päls. Hon kommer emot mig med matte och husse bredvid sig. Men det är någonting som inte ser bra ut. Jag kan inte sätta fingret på vad det är jag reagerar på. Men ju närmare jag kommer, desto tydligare blir det.

Obehagligt
Hon håller sitt huvud så konstigt och kan inte riktigt använda sina normala reaktioner och poser i sitt beteende, som hon säkert skulle ha gjort om hon inte haft – en grimma runt nosen. Det ser inte trevligt ut, rent av illa. Den stramar till om hennes nos och luften verkar inte kunna tränga igenom näsborrarna som den ska kunna – obesvärat och utan några hinder.

Tiken har fått syn på min hund Macho och jag ser hur gärna hon vill använda sin kropp fullt ut för att hälsa på honom. Men det går inte. Hon blir stående alldeles stilla fast med svansen något svängande.

Känslosamt
Jag tycker synd om henne. Jag böjer mig ner och pratar till henne.
”Hej, gumman”, säger jag. ”Hej, gumman”, hasplar jag ur mig igen när jag får en sådan där omedelbar kontakt med henne. Min röst avslöjar mig nog för mycket om vad jag anser om grimman runt hennes nos, för den låter så medlidsam. Det är inget jag kan styra, det kommer bara naturligt.

Noll inlevelse
Husse och matte kanske får en aning om hur jag tänker för de börjar visa tecken på att gå. Efter att de lämnat oss blir jag ledsen och nedstämd. De verkade inte förstå att grimman förändrade deras hund. Den var en lätt genväg att ta när hunden är ivrig och har mycket energi.

Minustecken
Jag kan inte förstå varför man tillverkar ett sådant redskap där hunden får betala ett obehagligt pris för att människor ska kunna vara lata och slippa kommunicera på ett mera ”hundigt” och vettigt sätt med den.

Dessutom så kan jag livligt föreställa mig hur besvärande och irriterande det måste vara att sikten skyms, kanske inte helt, men delvis, av bandet som ligger framför ögonen.

Jag önskar att människor tänker kritiskt när de får syn på dessa tingestar i handeln och avstår från att köpa dem. Att de funderar på hur det kan upplevas av hunden. Grimmor skulle också behöva ha en sida på nätet liknande den om stryphalsbandens farliga effekter på våra hundar. www.sagnej.n.nu.

Klumpeduns!

Kommentarer inaktiverade för Klumpeduns!

IMG_0177Av Ginger Sundin Hallgren

Igår nåddes jag av ytterligare en uppgift om att man på en kurs för valpar använder sig av de urgamla eller de ”nya” sätten (det beror på hur man ser det), att lära hundar diverse saker de ”måste” kunna.

Arbetsamt
Visserligen blir man påmind om det ”hårda stuket” på nytt, fast man under vardagarna går omkring och förtränger så gott det går. Men, det är också nödvändigt och nyttigt för man kan omvända den energin som gör en förbannad och frustrerad, till att försöka påverka och förändra sakernas inverkan till något bättre.

Okunnig och ointresserad
Instruktören hade försökt pådyvla deltagarna vikten av att man måste ”visa vem som bestämmer” genom att använda sig av rejäl stränghet och att trycka ner sina valpar rent fysiskt för att skrämma dem till lydnad.

Att valpar ska bli rädda och behöva gå omkring med den känslan genom hela sitt korta liv, hur kan det leda till något positivt? En individ som styrs och drivs av rädsla, drabbas ju av olika stresshormoner vilka inverkar negativt såväl kroppsligt som emotionellt. Den sätter även ner immunförsvaret och hunden löper större risker att drabbas av en mängd sjukdomar.

Man ”formar” sin hund från allra första början på samma sätt som med barn. De blir vad man gör dem till, till allra största delen. Det är elakt och orättvist mot en valp att den ska behöva bemötas av ”tränare” som inte tänker sig för, utan bara verkar vilja synas och höras själva. Ju högre man skriker, desto mindre har man att säga, heter det visst. Det verkar stämma i det här fallet och det finns tyvärr fler av sådana ”tränare” jämnt spridda över hela vårt land.

Snacka om hundliv
Ur en hunds perspektiv måste det kännas fruktansvärt med att få uppleva rädsla som vardagsmat. Kan det vara behagligt för en hund att leva med en sådan människa? Svaret på det är solklart för mig…

Om husse eller matte tror på de här metoderna, blir de lika auktoritära som instruktören.

Kunde hunden prata skulle den nog säga: ”det känns som om en elefant springer emot mig med hotfullt kroppsspråk och när den väl är framme börjar den trycka ner mig mot marken. Och sen vete sjutton om jag någonsin skulle kunna lita på den klumpedunsen igen…”

Undersökande organ

Kommentarer inaktiverade för Undersökande organ
Äldre keramikfat från Upsala Ekeby (gammal stavning på Uppsala).

Äldre keramikfat från Upsala Ekeby (gammal stavning på Uppsala).

Av Ginger Sundin Hallgren

Angående en fråga som dök upp på nätet om vad morrhåren på en hund är till för, så sökte jag på Google för att få veta exakt. Jag fick bl.a. en träff från tidningen ”Illustrerad Vetenskap” som jag tyckte hade ett uttömmande och seriöst svar.

Läste på olika forum och blev förvånad över hur många människor som tycker att det är ok att raka bort morrhår. Man gör det till och med regelbundet. Ännu värre är det, när man inte bara klipper bort dem, utan även anser att det fungerar alldeles utmärkt att rycka bort dem.

Nonchalans
Några säger att det inte gör något för hunden, det går lika bra ändå. ”Det känns ju inte”. ”Det märks inte på honom”. Men vad vet vi om det? Hunden känner med all sannolikhet någon form av obehag. Tillsammans fungerar dessa strån som ett enhetligt organ och är placerat där för att fylla en funktion.

Att gå och klippa sig känns inte, det vet vi alla. Men dessa strån är uppbyggda på ett annat sätt och det går inte att jämföra på det viset.

Många kallar företeelsen för misshandel. Kanske man även kan lägga till ordet vanvård. Jag vill i alla fall vårda min hund och det innebär att hela han ska vårdas. Han ska finnas hos mig med allt han har på sig.

De hör till
Med etiska mått sett, så kan jag inte acceptera sådana procedurer. Vem har rätten att ta bort det som hundar är födda med? Eftersom morrhåren även kan kallas ”känselspröt” så är de ju ytterst känsliga för beröring.

Det finns bevisligen många känselceller som arbetar där innanför när de behövs. Om hunden stöter till med ett avklippt spröt mot något den inte tänkt sig röra vid, så är det förmodligen inte långt ifrån att även träffa på nerver där de är fästa innanför kinden.

I slutänden tror jag att det bara handlar om utställningar, utseende och pengar när man gör så här. I de allra flesta fallen handlar det tveklöst om människans egoistiska sida och inte om hundens välbefinnande.

Lyssna till ditt hjärta och till vad din hund säger dig.

Lurarna

Kommentarer inaktiverade för Lurarna

dessi_6.jpgAv Ginger Sundin Hallgren

Två gånger om dagen brukar vi gömma små bitar av något gott hundgodis till Macho för att han ska få använda sin hjärna och inte bara gå på promenader, leka eller busa. Det är ju viktigt att en hund inte bara ligger och vilar när den är hemma.

Vid vissa givna tider talar han om för oss att han vill ha lite mental stimulans. Han stirrar uppmanande på oss med en speciell blick. Hans ögon blir stora och ser förväntansfulla ut och vi vet exakt vad det är han vill. Vi gömmer i varje rum i hela huset och sen finns det mellan 40 och 50 bitar som doftar och vill bli upphittade av en hundnos.

Favoritsyssla
Han älskar att söka och han är mycket uppmärksam och fokuserad när han väl börjat. Inget kan då störa honom. Han kan hålla på i en halvtimme utan att motivationen tryter.

När han sen är färdig, så går han en runda till på ett eftersök. Han är grundlig och ser till att han inte missar någon bit. Det är så roligt att följa hans idoga sökande och höra hans utblåsningar för att rensa nosen mellan varven.

Nytt beteende
Jag har lagt märke till att när han ibland hittat en bit vid eftersöket som varit svårare att upptäcka, så fäller han fram sina öron över den. Som om han lyssnar efter ett ljud från biten. Han förstärker sitt sökbeteende genom nosen, med ett annat av sina sinnen – hörseln. Det ser ut som om han tänker: ”kanske den lever?”

Jag fick en tanke om att doften möjligen även kan bli starkare när hundar fäller ner öronen över något som luktar. Som om öronen blir till en tratt som fångar upp doften. Rörelsen i sig vispar upp doften längre upp i nosen? Vad vet vi egentligen?

Ännu ett
Kanske använder han sina ögon också, för att se om ”bytet” lever, en ”kvarleva” från tiden när våra hundar levde vilt? Det ser i alla fall ut så.

Det här är ju bara spekulationer, men det kittlar i alla fall till lite uppe i mitt hjärnkontor och det känns rätt härligt att tänka lite ”vilt”.

Iaktta din egen hund riktigt ordentligt så kanske du upptäcker något beteende du inte lagt märke till förut.

Blue Taste Theme created by Jabox
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.