Halsband kan skada

inlagd av gingersKommentarer inaktiverade för Halsband kan skada

Dessa har för länge sedan gömts i en kasse…

Eftersom det här är så viktigt, så väljer jag att sätta in denna artikel av Anders här.

 Här kommer nu sista delen i serien ”Die hard” om företeelser i hundvärlden som inte vill försvinna, trots att både forskning, erfarenhet, etik och logik säger att de är fel.

Die Hard 3

Halsband kan skada

 Av Anders Hallgren

Av tradition har många hundägare koppel och halsband på sina hundar för att ha dem under kontroll. I och med att hundträning blev allmän använde man koppel och halsband som metod i ”dressyren”, som det heter enligt en gammal term.

 Snart utvecklades stryphalsbanden, för de ansågs effektivare med att tvinga hundar till lydnad. Man utgick från att smärta och hårda krav var det som hundar lärde sig lyda genom. Ryck i kopplet blev snart den vanligaste träningsmetoden och var i bruk i alla tillfällen man tränade. Föga anade man då hur skadligt det kunde vara …

Ett känsligt område

Tidigt i mitt arbete såg jag hundar vars problembeteende berodde på olika skador och sjukdomar. Det var i många fall tydligt, ofta att hundar höll sina huvuden på speciella sätt, till exempel hakan lågt och nosen upp, att jag började misstänka problem runt nacke och hals.

Mitt samarbete med fysioterapeuter av olika slag utvecklades raskt under 1970-talet. Många påpekade redan då att halsband var olämpligt för hundar och då alldeles speciellt stryphalsband.

Nackskador

Halsen är det mest olämpligaste stället att sätta ett halsband på… Använd en ergonomisk sele istället – det finns många att välja mellan. Bild från ”Ryggproblem hos hund”. (Kommentar: Ginger)

En vanlig effekt av halsband, om hunden eller hundägaren drar i kopplet, är skador på nackens kotor. I min undersökning från 1994 (se nedan) kunde konstateras att en fjärdedel av hundarna i materialet hade påverkan på nackkotorna. Den norske veterinären Are Thoresen undersökte nacken på 350 hundar som kom till hans klinik av olika orsaker. Han fann att 78% av dessa hundar hade nackskador och nästan alla hade halsband. 

Strupen

Tryck på din luftstrupe så får du känna hur en hund som har halsband känner det. Sedan är det ju lätt att föreställa sig hur det skulle kännas med ett stryphalsband. Strupen är extremt känslig och man undrar hur många fall av trakeal-kollaps (trakea = luftstrupen) som orsakas av upprepad mekanisk påverkan med halsband.

Blodflödet påverkas

När en hund drar i kopplet, eller om hundägaren drar eller rycker, hämmas blodflödet bland annat upp till hjärnan. Samma effekt utvecklas snabbare hos hundar som har stryphalsband, då de dessutom spänner musklerna där halsbandet stryper till, för att försöka skydda sig. Symtomatiskt nog har de här hundarna ofta spända muskler när de bär halsband.

Effekten av det hämmade blodflödet blir med all sannolikhet huvudvärk, precis som hos människor som spänner nackmusklerna och får spänningshuvudvärk. Detta leder ofta till irritation och hos hundar kan det gå ut över relationen till andra hundar och andra problembeteenden. Man har dessutom kunnat se hur trycket från halsband har förorsakat ögonskador hos hundar (se referenslistan).

Whiplash

Kraftiga ryck – oavsett typ av halsband – kan ge whiplash-skador. I det här fallet är hundar lika känsliga som människor – vi är ju så lika varandra anatomiskt. Det hänger bland annat ihop med hur tungt huvudet är i förhållande till halsens längd och kraften i påverkan.

Halsbandets placering

Det har blivit mer vanligt att placera halsbandet högt uppe vid öronen på hundar efter hundprogram i TV. Där ligger nerver närmare ytan än längre ned på halsen. Ett ryck som tar i det partiet gör ont, vilket är orsaken till att det är mer ”effektivt”. Men att träna hundar genom att tillfoga dem smärta kan inte anses vara etiskt försvarbart. Svullnar musklerna i de här områdena är då risken större att de kan komma att trycka på dessa nerver med kronisk smärta som följd.

Dessutom kommer halsbandet närmare det tunna tungbenet bakom strupen och det kan knäckas om ett ryck i ett stryphalsband blir kraftigt.

Ändå finns det folk som …

Den här sekelgamla metoden med att träna hundar genom att rycka i koppel verkar inte att minska och försvinna, trots att alla fakta har varit tillgängliga i ett par, tre decennier. I stället verkar den ha fått en uppsving genom framför allt hundprogrammen i TV. På hundklubbar lärs sådana här gamla metoder ut och de som pratar för dem förnekar att de kan vara farliga.

Slutsats

Ryck i koppel är verkligen en quick-fix, men en dålig och potentiellt farlig sådan. Halsband är inte bra för hundar, utan en sele är klart att föredra. Vi behöver sprida kunskapen om hur man tränar hundar utan att använda ryck i koppel, något som jag själv och många med mig har arbetat med sedan 1970-talet.

Referenser

Benjaminsson, T. Helstryp kontra sele – en studie om dess påverkan på hunden. Studentarbete 331, SLU Skara 2010

Hemsidan www.sagnej.n.nu (Klicka på ’fakta’ och läs bl. a. artikeln om ögonskador).

Hallgren, A. Ryggproblem hos hund. Dogma Förlag, Tyresö 2010. (Forskningsrapport)

 

 

 

Artiklar 2018, Djurskydd
Blue Taste Theme created by Jabox
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.