Archive

For the Djurskydd category

Läckan

Kommentarer inaktiverade för Läckan

Den här lille hunden kommer aldrig att utsättas för någon stöldrisk.

Av Ginger Sundin Hallgren

Det börjar med att det pyser någonstans eller sipprar ut på ett annat ställe. Men ibland blir det en rejäl punktering. Någon brister i sitt engagemang gentemot sin hund. I en förut så stark relation till sin vän är det något som släpper taget om det förhållande man en gång haft…

Jag såg den lilla bruna, långhåriga chihuahuan uppbunden utanför ICA vid Kvarnbergsplan i Huddinge förra veckan. Hon satt vid en stor cementrundel bara ungefär fyra meter från rondellen. Mängder med bussar, bilar, utryckningsfordon med sirener och blåljus och cyklister så nära inpå. Hunden blev rädd och stressad av att befinna sig mitt i allt detta. Jag är tämligen säker på att det var en tik. Jag kunde inte bara gå förbi henne. Så jag väntade utanför tills ägaren kom ut.

Jag sa vad jag jobbade med och frågade henne om hon visste om alla hundstölder som sker. Det visste hon. Nästa fråga blev om hon visste vad som händer med stulna hundar. Också det hade hon reda på. Min sista undran var vad hon skulle göra om hon kom ut och hunden var borta. Ringa polisen var hennes svar. Men alla vet väl att det inte kommer att ge något. Uppgiven och upprörd gick jag hemåt.

Det går så fort att snabbt plocka upp hunden för den som har bestämt sig. Lika snabbt går det att hoppa på närmsta buss några meter bort och sen är det förmodligen sista gången hunden kommer att bo hos den ägaren igen. Plötsligt fick jag en tanke om hur absurt och märkligt det är att andra människor bryr sig om andras hundar mer än ägaren själv.

Rasen chihuahua är nog den mest lockande hunden för oseriösa människor att vilja stjäla. De symboliserar ju ett högt värde när de sedan säljs eller hamnar på en s.k. ”valpfabrik”. Alla valparna som sedan produceras inbringar ju många tusenlappar och sedan är ruljangsen igång. Hundar har sålts på gatan och kommer fortfarande att köpas av sådana människor som inte har några skrupler.

Jag begriper inte hur man vågar lämna sin hund åt ett öde som ingen vet vad det består av. Är det någon idag som skulle lämna sitt barn i vagnen utanför och gå in för att handla? Nej, det har jag mycket svårt att tro.

Men hundar då? Man kan ju bara hoppas att de står minst lika nära sina ägare som barn gör sina föräldrar. Det ska inte vara någon skillnad, ansvaret och kärleken måste räcka till för alla levande och kännande individer.

Trots all information som skrivits på nätet om hundstölder och hur eftertraktad den lilla rasen är, finns det de som åsidosätter det fulla ansvar vi har för våra vänner.

Häromdagen såg jag hunden igen på samma plats, lika vilsen och otrygg som förra gången. Att lämna sin hund helt hjälplös ser jag som ett stort svek. Den fullständiga läckan verkar nu vara ett faktum som inte går att reparera…  

 

Mopsen

Kommentarer inaktiverade för Mopsen

De här i läder är lika skadliga…

Av Ginger Sundin Hallgren

I förrgår när Macho och jag var på promenad i Huddinge mitt på dagen så stötte vi på en ung kvinna med en mopshane. Hundarna drogs till varandra och allt gick bra, ingen av dem blev upprörda eller skällde. Jag såg ganska snabbt att mopsen tyvärr hade en tunn, svart helstrypslänk på sig. Det var en sådan där som man brukar kalla en ”tyst” kedja för att den inte låter när man rycker i den.

Jag frågade henne om hon hade läst artikeln ”Halsband kan skada” och påpekade riskerna med att använda sådana här. Hon svarade snabbt att en ”expert” hade tränat hennes hund och att hunden ”behövde” en sådan stryplänk. Jag blev alldeles paff. Att höra att hon tyckte det var bra att använda den. Jag såg inget konstigt med hunden, det var en alldeles normal hund som följde sina naturliga hälsningsritualer och regler.  

Alternativet

Jag tipsade istället om att använda en sele för att undvika problem och skador på nacke och strupe. Hon sa att hon hade prövat med det, men att det inte ”fungerade”. Vad då inte fungerade, tänkte jag. Jag förstod sen att den där tränaren inte tänkte på hundens bästa, varken fysiskt eller på annat sätt. Han eller hon var alldeles säkert en sådan människa som skulle träna lydnad på ett auktoritärt sätt, eftersom valet blev en strypande länk som ”inlärningsteknik” och straff som främsta metod.

Men det går ju alldeles utmärkt att träna hundar med en sele på sig. De ska inte behöva ha något runt den ömtåliga halsen, som utan tvivel orsakar smärtor och starkt obehag. Ingen hund behöver stryphalsband. Det finns de som inte använder några redskap alls i sin träning av hundar. Och de är de riktiga tränarna som har kunskap i både inlärning och etologi.    

Oengagerad

I ett försök att rädda den lille hunden från stryplänken frågade jag henne om hon visste vilka skador det kan bli, men hon slog ifrån sig och försvarade sig med att hon litade på ”tränaren”. Till slut sa jag: så du vill skada din hund? Hon svarade med att säga: ja, det vill jag. Då blev jag så upprörd av hennes nonchalans och brist på empati, så det enda jag fick fram var med ren frustration: ja, det var ju bussigt!

Göra skillnad

Häromdagen visade man ju på nyheterna att SKK skulle ta tag i frågan om kortnosade hundar och deras problem med andningen. Det är ju bra. Men man missade att betona att dessa hundar inte ska ha strypande halsband på sig. Enligt mitt tycke ska man inte använda halsband över huvud taget – inte på någon hund. Så jag riktar mig nu till SKK att göra ett uttalande om det olämpliga i att använda strypande halsband. Dessa hundar har ju redan svårt med andningen och sätter man dessutom på ett helstryp, riskerar hundarna att få syrebrist om hunden eller ägaren drar i kopplet. Detta medför risk för påverkan på hjärnan. Dessutom finns det risk för skador på luftstrupen och ögonen.    

Bara en tanke nr 8

Kommentarer inaktiverade för Bara en tanke nr 8

Macho håller fullständigt med om detta och ryter ifrån…

Av Ginger Sundin Hallgren

Jag tycker inte alls att det var bra att man i Borås har satt upp burar utanför sin ICA-butik. Hundarna kan ändå bli retade, skrämda, förgiftade eller det värsta – bli stulna. De som verkligen vill stjäla hunden, de skyr inga medel. Jag ser inte några tak över burarna…

Jisses Amalia!

Kommentarer inaktiverade för Jisses Amalia!

”Hänger du med nu då?”

Av Ginger Sundin Hallgren

Ja, så säger Tore med ett retfullt flin på läpparna till sin fru varje gång han ser en hundägare från köksfönstret, där hunden går längst fram med ägaren en längre bit bakom. ”Vem är det egentligen som går ut med vem?”

Ja, den frågan har ju i ”alla tider” ställts högljutt av många människor när de gjort sig lustiga över scenen där hunden alltid går före ägaren på promenaden. Men jag kan bara se fördelar med det.

• Jag kan se om Macho går ”rent” och om han väger över på ett visst ben eller inte när han stannar till. Han kan ju ha ont i ena benet och därför bara lyfter på det som inte smärtar.

• Minsta lilla antydan till att halta kan jag se innan det eventuellt blivit värre.

• Han känner sig friare än om han ska gå vid sidan.

• Jag kan se om han reagerar på något han kliver på som kan ge mig en fingervisning om vad det var och vilket ben som ”drabbades”, och var på benet det möjligen fastnade något som jag kan ta bort på en gång så det inte blir värre.

• Det går också att bedöma om hans kondition är densamma eller om han verkar tappa orken.

• Om han känner en stark lukt från en annan hund som strax kan dyka upp runt ett hörn, så är jag förberedd. Jag ser det på hans nos som börjar valla runt eller om han börjar bli lite mer ”på”.

• När han hittar något som är intressant för honom, men som han inte bör stoppa i sig, kan jag tydligt se hans intresse långt innan vi båda får syn på det. Hans plötsliga ändring av nosrörelserna skvallrar för mig att jag måste vara observant.

• Känner han en speciell doft från en löptik och han kompletterar det med att koncentrera sig mer med öronen och reser dem, så kan jag välja en annan väg så han slipper bli stressad.

• Om han hör några ljud som han reagerar starkt på, kan jag försöka avgöra vad det är och var det kommer ifrån. Beroende på vad det är kan jag välja att antingen hålla för hans öron tills han har lugnat sig eller avleda med några godbitar i gräset.

• När han vill välja väg så upptäcker jag det snabbt och hänger med. Han måste få känna att han har kontroll över sitt liv, s.k. egenkontroll och inte bara gå dit jag vill. Om han får välja blir han ju mer tillfredsställd av att kunna vara den han skulle vara om han levde fritt. Alla djur måste få ha en s.k. ”bestämmanderätt”, för att de ska kunna må bra. Att inte kunna utöva sina önskningar och impulser, gör att de blir stressade och begränsade i sin kommunikation. Precis som vi måste de kunna meddela sig, annars riskerar de att bli passiva. Det kan i värsta fall leda till ”inlärd hjälplöshet”, till och med en depression.

• Jag har även nytta av att kunna se honom bakifrån, när det gäller vikten och formen på honom. ”Undrar om han inte har lagt på sig lite nu?” eller ”Men, vad smal han ser ut – det måste vi kolla upp.”

Ja, det finns säkert mer än detta som ger fördelar av att hunden får gå så vi ser den framför oss hela tiden.

Den ska inte komma efter eller tvingas gå vid sidan. Den hinner ju inte att undersöka sin värld när det bara finns de två alternativen till promenadsätt.

Vad i helsike?!

Kommentarer inaktiverade för Vad i helsike?!

Den soldränkta parkeringen där även asfalten värmer underifrån förstås…

Av Ginger Sundin Hallgren

Idag stod jag och tittade ut genom fönstret och tänkte på alla djur som far illa av denna värme som inte vill ge sig. Plötsligt kommer en person gåendes från Huddinge Bibliotek och släntrar över parkeringen bakom. Jag vet inte riktigt vad det var som fångade mitt intresse, men jag följde personen lite slött med blicken. Det var nog klädseln jag bedömde som typiska hundkläder.

Döm om min förvåning när ägaren öppnade bakluckan och en helsvart mellanstor hund hoppar ut. Ägaren går iväg med hunden på en promenad och kommer tillbaka efter bara ca fem minuter. En andra, mycket större förvåning sköljde plötsligt över mig som en kalldusch, när jag insåg att hunden skulle få sitta i bilen igen! Jag vet inte hur lång tid hunden hade vistats i bilen när ägaren kom tillbaka efter första gången. Jag fick en knut i magen av all stress som dunkade i mig.

Ägaren beslöt sig för att ännu en gång gå in på biblioteket, och den här gången beslöt jag mig för att ta tiden. Kl. 11.58 startade jag och efter att ingen kommit efter ca 10 minuter, så kastade jag på mig kläderna och hoppades innerligt att jag skulle kunna göra någon skillnad för just denna hund, men naturligtvis även för andra. Bilen stod vid ett träd, men den lilla skugga som skymtade fram, gav inget skydd åt hunden. Bakluckan hade en liten springa öppnad nertill, men som alla vet och borde veta, hjälper det inte när det är högsommarvärme och luften står stilla. Det blir som en bakugn.

Jag gick så fort jag kunde in på biblioteket, med minnet av hur ägaren var klädd och fick som tur var napp på en gång.

”Ursäkta mig, men du måste ta ut din hund ur bilen på en gång, den har suttit där uppemot 17 minuter nu och det räcker gott och väl för att hunden ska må dåligt.” Ägaren hittade inga ord, så jag fortsatte att ge så mycket information jag kunde om detta med att skydda djuren. Jag var så upprörd att jag skakade och ägaren svarade med att ”jag ska bara låna de här böckerna.”

Jag sa att det måste gå väldigt fort. Ägaren svarade att det var en springa öppen och att det ”blåste lite”, som om det skulle hjälpa…

”Man gör inte så här mot sin hund, man lämnar inte hunden i bil på somrarna!” Jag gjorde mig väl hörd så att andra på biblioteket skulle höra detta, och eventuellt kunna intyga vad jag och ägaren sagt. Jag hörde plötsligt även mig själv vädja till ägaren om att aldrig mer göra så här. Då fick jag bara en arg och irriterad blick tillbaka.

Nåväl, jag ångade ut för att snabbt gå till bilen och kolla upp hunden. Jag noterade också registreringsnumret i huvudet. Strax efter kom ägaren och körde snabbt därifrån. Men utan att först ha tagit ut sin hund och kollat hur den mådde…

Det här är skamligt, förskräckligt och för detta finns ingen pardon. Det finns så oändligt mycket information om hundar i bilar, väldigt mycket kan man läsa på dognews.se. Där upplyser och vädjar även Polisen till alla som har hund. Det finns också en tabell med hur varmt det blir i bilar.

Blue Taste Theme created by Jabox
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.