Mopsen

inlagd av gingersKommentarer inaktiverade för Mopsen

De här i läder är lika skadliga…

Av Ginger Sundin Hallgren

I förrgår när Macho och jag var på promenad i Huddinge mitt på dagen så stötte vi på en ung kvinna med en mopshane. Hundarna drogs till varandra och allt gick bra, ingen av dem blev upprörda eller skällde. Jag såg ganska snabbt att mopsen tyvärr hade en tunn, svart helstrypslänk på sig. Det var en sådan där som man brukar kalla en ”tyst” kedja för att den inte låter när man rycker i den.

Jag frågade henne om hon hade läst artikeln ”Halsband kan skada” och påpekade riskerna med att använda sådana här. Hon svarade snabbt att en ”expert” hade tränat hennes hund och att hunden ”behövde” en sådan stryplänk. Jag blev alldeles paff. Att höra att hon tyckte det var bra att använda den. Jag såg inget konstigt med hunden, det var en alldeles normal hund som följde sina naturliga hälsningsritualer och regler.  

Alternativet

Jag tipsade istället om att använda en sele för att undvika problem och skador på nacke och strupe. Hon sa att hon hade prövat med det, men att det inte ”fungerade”. Vad då inte fungerade, tänkte jag. Jag förstod sen att den där tränaren inte tänkte på hundens bästa, varken fysiskt eller på annat sätt. Han eller hon var alldeles säkert en sådan människa som skulle träna lydnad på ett auktoritärt sätt, eftersom valet blev en strypande länk som ”inlärningsteknik” och straff som främsta metod.

Men det går ju alldeles utmärkt att träna hundar med en sele på sig. De ska inte behöva ha något runt den ömtåliga halsen, som utan tvivel orsakar smärtor och starkt obehag. Ingen hund behöver stryphalsband. Det finns de som inte använder några redskap alls i sin träning av hundar. Och de är de riktiga tränarna som har kunskap i både inlärning och etologi.    

Oengagerad

I ett försök att rädda den lille hunden från stryplänken frågade jag henne om hon visste vilka skador det kan bli, men hon slog ifrån sig och försvarade sig med att hon litade på ”tränaren”. Till slut sa jag: så du vill skada din hund? Hon svarade med att säga: ja, det vill jag. Då blev jag så upprörd av hennes nonchalans och brist på empati, så det enda jag fick fram var med ren frustration: ja, det var ju bussigt!

Göra skillnad

Häromdagen visade man ju på nyheterna att SKK skulle ta tag i frågan om kortnosade hundar och deras problem med andningen. Det är ju bra. Men man missade att betona att dessa hundar inte ska ha strypande halsband på sig. Enligt mitt tycke ska man inte använda halsband över huvud taget – inte på någon hund. Så jag riktar mig nu till SKK att göra ett uttalande om det olämpliga i att använda strypande halsband. Dessa hundar har ju redan svårt med andningen och sätter man dessutom på ett helstryp, riskerar hundarna att få syrebrist om hunden eller ägaren drar i kopplet. Detta medför risk för påverkan på hjärnan. Dessutom finns det risk för skador på luftstrupen och ögonen.    

Artiklar 2018, Djurskydd
Blue Taste Theme created by Jabox
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.