Archive

For april, 2017

Hunden Iggy

Kommentarer inaktiverade för Hunden Iggy

Bilden får tala för sig själv…

Av Ginger Sundin Hallgren

Jag fick häromdagen två olika uppgifter om hunden som så tragiskt gick bort den 7:e april. Den ena var att han skulle ha varit uppbunden utanför affären, den andra att det inte var så. Svårt att veta hur man ska förhålla sig till det, när det kommer till de fruktansvärda tillgreppen/övergreppen som sker när hundar stjäls. Man kan ju bara hoppas att ägaren var med hunden. Det hjälper ju inte nu, men jag vill ändå ta tillfället i akt att skriva lite om mina egna upplevelser.

För cirka 20 år sen var jag inne i Stockholm för att gå in på Åhléns. Just vid samma ingång satt en korthårig blandras utanför och frös så hon skakade. Hon såg ledsen och orolig ut. Som vanligt vimlade det av människor, ljud surrade oavbrutet, parkerade cyklar trängdes runt henne, rulltrappan dånade oroväckande alldeles bredvid och stämningen var hektisk. Jag stod vid henne för att om möjligt lugna henne, jag kunde inte lämna platsen och gå in i affären.

Tiden gick och ingen kom på en lång stund. Det började kännas mycket otrevligt och min adrenalinnivå ökade stadigt. Till slut så gjorde jag slag i saken och gick in i entrén för att prata med en väktare jag såg. Jag bad honom att kontakta personalen för att de skulle ropa ut i högtalaren till ägaren om att komma ut. Mitt hjärta bankade.

Efter en kort stund kom ett ungt par och såg lite frågande ut. Jag gick fram och påtalade faran med att lämna hunden obevakad och att hunden frös väldigt mycket. Jag ville skaka om dem, få dem att göra sig av med skygglapparna och inse riskerna.

De blev arga och tyckte att jag inte skulle lägga mig i – jag hade ju förstört deras nöje… De kopplade snabbt loss sin hund och försvann i folkvimlet. Jag försökte skaka av mig deras ilska, jag hade ju gjort detta för hundens skull och kände mig stolt. Allt för att skydda hundar är mitt motto.

Upprörande

Efteråt kunde jag inte slappna av, tankarna bestod av frustration och ledsamhet. Hur kan man vända ryggen till en sann och trogen vän som en hund? Lämna hunden utan att tänka att det nog finns de som inte gillar hundar eller som vill ha den för sig själv? Att lämna sin hund när det finns så mycket som kan hända – förutom stölder?

Hundar kan bli retade av människor, bli attackerade av andra hundar – antingen kopplade, eller av någon som haft sin hund lös eller som av misstag kommit bort från ägaren. De kan bli misshandlade av både vuxna människor och barn. De kan bli chockade av en plötslig och stark händelse i närheten eller av ett mycket högt ljud alldeles intill dem. Allt detta har hänt och kunnat läsas om. Praktiskt taget vad som helst kan hända, det fick vi ju uppleva den dagen i Stockholm.

En av många saker som skett är en händelse som utspelade sig i Huddinge Centrum för ca 15 år sen. En Goldentik hade lämnats utanför en butik, bunden vid en stupränna. Hon hade blivit retad och uppskrämd och slet sig loss och sprang i panik bort från centrum. Många människor letade efter henne och jag var en av dem. Jag var så orolig för henne och det tog dagar innan jag fick veta att hon var hittad.  

En annan händelse figurerade i tidningarna i år för inte så länge sen, en ung tjej hade lämnat sin lilla hund utanför affären och fått bevittna hur unga killar hade sparkat hennes hund när hon kom ut. Hon var upprörd över att man inte skulle kunna ha sin hund ifred…

 Stenkoll

Vi är många som informerar om riskerna, antingen i skrift eller muntligt och fler behövs tydligen. Men jag tycker även att det inte ska behövas. Man måste alltid ha sin hund under sådan uppsikt att det under inga omständigheter, finns någon risk att den kan stjälas eller att det händer något annat medan man är borta. Det ska liksom ”sitta i ryggmärgen” att man skyddar sin vän. Med risk för upprepning – det ska kännas alldeles avigt och omöjligt att vända ryggen till.

Så mycket som hunden gör för oss människor, finns det inga andra djur som gör. Vi måste visa tacksamhet för det. Inte bara genom att vi säger några ord till dem. Ännu viktigare är det att visa alla runt omkring oss, genom handling, att vi bryr oss om vad som händer med våra hundar.

Man bör känna sig manad att ta ett ställningstagande där man säger till sig själv och andra att; ”Jag tänker inte låta något hemskt hända min hund och skulle aldrig kunna vända mig om och gå ifrån min hund, med risken att kanske aldrig få se den igen”.

Jag står ofta utanför och vaktar hundar – dels för att jag tycker så mycket om dem och vill skydda dem från allt jäkelskap som sker och dels för att sprida kunskap och insikter. Jag kan inte låta bli – skulle en hund visa sig ha blivit stulen och jag inte hade lytt min tanke om att skydda den – skulle jag må väldigt dåligt.

Läs gärna artikeln Så många ”men” här på sidan.

Jag skänker en tanke till lilla Iggy och ägaren.

Vänlig utåt – vänlig inåt

Kommentarer inaktiverade för Vänlig utåt – vänlig inåt

De stöttar varandra i ur och skur…

Av Ginger Sundin Hallgren

Tänk om vi kunde mjuka upp begreppet ”ledare” till ”vägvisare” eller ”ledsagare” eller något annat mjukt ord i våra tankar om att umgås med våra hundar. Jag tror det skulle kunna bidra till ett mjukare synsätt överlag. Idag handlar det så mycket om att styra och ställa, straffa och förändra hundens beteende – till vilket pris som helst. Enligt mig håller det på att gå överstyr.

När man umgås med sin hund har man ett stort ansvar att göra det som hunden mår bra av. Det måste gynna hunden – och hela vår relation. Det handlar om små, men viktiga saker som spelar en stor roll för hur hunden mår inombords. Det gäller i allra högsta grad för hunden att vara tillfreds.

Det handlar om att vi måste vara vänliga mot våra hundar. Är vi inte det, så riskerar vi att få en hund som uppvisar exakt samma beteende mot andra varelser – hund eller människa – som vi själva visar den. Säger man vänliga ord till någon, så känner man sig vänlig inombords.

Om jag möter någon ute på promenad och får ögonkontakt, fyrar jag gärna av ett leende. Och genast kommer ett leende tillbaka. Man blir glad och känner sig uppåt. Positivt bemötande ”utåt” skapar positiva känslor ”inåt” oss själva.

Att vara vänlig innebär för mig att jag alltid har min hunds bästa för ögonen. Han ska alltid veta var han har mig och inte behöva känna sig trängd, rädd, orolig eller misstänksam. För att detta ska kunna förbli så under hela hans liv, så måste jag bemöta honom med idel vänlighet.  

För mig handlar det dels om att:

låta glad på rösten och prata med honom när jag gör i ordning maten – han blir förväntansfull och det lyser i ögonen

ge honom maten utan att först kräva att han ska sitta eller göra några konster, vilket även får honom att inte se mig som en konkurrent om maten

ta på och även av honom selen med snälla och lugna rörelser och alltid likadant varje gång – han tycker inte om att bli påklädd

låta honom vara precis där jag är, hur nära som helst – närhelst han vill

inte stänga in honom för att vara ensam i ett annat rum eller avskiljd med något hinder i en dörröppning

vara lyhörd för hur han vill ha det i alla situationer som han behöver påverka för att känna sig lyssnad på och vara sedd som individ

inte bli arg om han skäller på något eller någon, utan förhålla mig lugn, därmed försvinner hans upprörda känslor

hålla kontakt med honom genom lite kommunikation fast jag själv är upptagen en stund

röra vid honom när han är beredd på det – han måste se eller höra mig närma mig

respektera hans vilja att kunna välja vart han vill gå någonstans för att kanske undersöka något eller bara för att han vill ha omväxling

låta honom nosa så länge han själv vill på en intressant doftfläck

visa honom att jag förstår och respekterar hans signaler han ger mig, och sedan samspråka med honom på hans vis och villkor

Det är också vikligt att inte ”titta snett” på sin hund om den gör något som man inte gillar. Om den skäller på en annan hund eller drar i kopplet av någon anledning, så kan man inte tänka tankar som: ”åh, vad du är jobbig”. Den kan inte hjälpa det. Den beter sig bara på det sätt den är programmerad till.

Hundar känner av vår sinnesstämning och kan bli ännu mer upprörda och stressade. Blir vi då arga på den går det i sin tur automatiskt ut över hunden, men även över vårt eget humör.

Hunden blir inte hjälpt av att man straffar den, endast med vänlighet kan du hjälpa din hund till ett alternativt beteende. Hunden handlar alltid enligt dess natur och behöver snäll vägledning och förståelse.

Tänk alltid vänligt om din hund, det är ju din livskamrat och beskyddare det handlar om. Det ”spiller över” på hunden och du blir vänligare utåt och känner dig vänligare och mer tillfreds inåt. Positiva tankar genererar glada känslor som i sin tur spiller över…

Det är som en karusell av lycka som aldrig stannar när man väl sätter igång den.

Blue Taste Theme created by Jabox
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.