Hunden Iggy

inlagd av gingersKommentarer inaktiverade för Hunden Iggy

Bilden får tala för sig själv…

Av Ginger Sundin Hallgren

Jag fick häromdagen två olika uppgifter om hunden som så tragiskt gick bort den 7:e april. Den ena var att han skulle ha varit uppbunden utanför affären, den andra att det inte var så. Svårt att veta hur man ska förhålla sig till det, när det kommer till de fruktansvärda tillgreppen/övergreppen som sker när hundar stjäls. Man kan ju bara hoppas att ägaren var med hunden. Det hjälper ju inte nu, men jag vill ändå ta tillfället i akt att skriva lite om mina egna upplevelser.

För cirka 20 år sen var jag inne i Stockholm för att gå in på Åhléns. Just vid samma ingång satt en korthårig blandras utanför och frös så hon skakade. Hon såg ledsen och orolig ut. Som vanligt vimlade det av människor, ljud surrade oavbrutet, parkerade cyklar trängdes runt henne, rulltrappan dånade oroväckande alldeles bredvid och stämningen var hektisk. Jag stod vid henne för att om möjligt lugna henne, jag kunde inte lämna platsen och gå in i affären.

Tiden gick och ingen kom på en lång stund. Det började kännas mycket otrevligt och min adrenalinnivå ökade stadigt. Till slut så gjorde jag slag i saken och gick in i entrén för att prata med en väktare jag såg. Jag bad honom att kontakta personalen för att de skulle ropa ut i högtalaren till ägaren om att komma ut. Mitt hjärta bankade.

Efter en kort stund kom ett ungt par och såg lite frågande ut. Jag gick fram och påtalade faran med att lämna hunden obevakad och att hunden frös väldigt mycket. Jag ville skaka om dem, få dem att göra sig av med skygglapparna och inse riskerna.

De blev arga och tyckte att jag inte skulle lägga mig i – jag hade ju förstört deras nöje… De kopplade snabbt loss sin hund och försvann i folkvimlet. Jag försökte skaka av mig deras ilska, jag hade ju gjort detta för hundens skull och kände mig stolt. Allt för att skydda hundar är mitt motto.

Upprörande

Efteråt kunde jag inte slappna av, tankarna bestod av frustration och ledsamhet. Hur kan man vända ryggen till en sann och trogen vän som en hund? Lämna hunden utan att tänka att det nog finns de som inte gillar hundar eller som vill ha den för sig själv? Att lämna sin hund när det finns så mycket som kan hända – förutom stölder?

Hundar kan bli retade av människor, bli attackerade av andra hundar – antingen kopplade, eller av någon som haft sin hund lös eller som av misstag kommit bort från ägaren. De kan bli misshandlade av både vuxna människor och barn. De kan bli chockade av en plötslig och stark händelse i närheten eller av ett mycket högt ljud alldeles intill dem. Allt detta har hänt och kunnat läsas om. Praktiskt taget vad som helst kan hända, det fick vi ju uppleva den dagen i Stockholm.

En av många saker som skett är en händelse som utspelade sig i Huddinge Centrum för ca 15 år sen. En Goldentik hade lämnats utanför en butik, bunden vid en stupränna. Hon hade blivit retad och uppskrämd och slet sig loss och sprang i panik bort från centrum. Många människor letade efter henne och jag var en av dem. Jag var så orolig för henne och det tog dagar innan jag fick veta att hon var hittad.  

En annan händelse figurerade i tidningarna i år för inte så länge sen, en ung tjej hade lämnat sin lilla hund utanför affären och fått bevittna hur unga killar hade sparkat hennes hund när hon kom ut. Hon var upprörd över att man inte skulle kunna ha sin hund ifred…

 Stenkoll

Vi är många som informerar om riskerna, antingen i skrift eller muntligt och fler behövs tydligen. Men jag tycker även att det inte ska behövas. Man måste alltid ha sin hund under sådan uppsikt att det under inga omständigheter, finns någon risk att den kan stjälas eller att det händer något annat medan man är borta. Det ska liksom ”sitta i ryggmärgen” att man skyddar sin vän. Med risk för upprepning – det ska kännas alldeles avigt och omöjligt att vända ryggen till.

Så mycket som hunden gör för oss människor, finns det inga andra djur som gör. Vi måste visa tacksamhet för det. Inte bara genom att vi säger några ord till dem. Ännu viktigare är det att visa alla runt omkring oss, genom handling, att vi bryr oss om vad som händer med våra hundar.

Man bör känna sig manad att ta ett ställningstagande där man säger till sig själv och andra att; ”Jag tänker inte låta något hemskt hända min hund och skulle aldrig kunna vända mig om och gå ifrån min hund, med risken att kanske aldrig få se den igen”.

Jag står ofta utanför och vaktar hundar – dels för att jag tycker så mycket om dem och vill skydda dem från allt jäkelskap som sker och dels för att sprida kunskap och insikter. Jag kan inte låta bli – skulle en hund visa sig ha blivit stulen och jag inte hade lytt min tanke om att skydda den – skulle jag må väldigt dåligt.

Läs gärna artikeln Så många ”men” här på sidan.

Jag skänker en tanke till lilla Iggy och ägaren.

Artiklar 2017, Djurskydd
Blue Taste Theme created by Jabox
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.