Archive

For februari, 2018

Men gå och hälsa då!

Kommentarer inaktiverade för Men gå och hälsa då!

Nja, det vete sjutton…

Av Ginger Sundin Hallgren

För många år sen när jag levde med min Jack Russell Ginnie, träffade jag på en hundägare med en japansk spets, en hane. Jag frågade om de fick hälsa, för jag tyckte att Ginnie såg ut att vilja det. Ägaren sa att det gick bra och jag släppte fram henne, men jag såg genast att hans hund inte var så intresserad av det.

Hunden kollade in Ginnie, men vände sig sedan om och vände även bort sitt ansikte. Det verkade som om ägaren skämdes över sin hunds agerande för att den inte ”hälsade” på min. Så han började pressa hunden och vände resolut honom framåt igen tills båda hundarna fick ögonkontakt. Han sa till hunden; men gå och hälsa då!

Det kändes inte bra för mig att han gjorde så mot sin hund, så jag sa att hunden inte alls behövde det om den inte ville. Stämningen blev lite spänd så jag sa med glad ton; det går nog bättre nästa gång. Ägaren gick iväg och jag tyckte synd om hunden som fick bassning för detta tydliga språk den visade oss alla.

Vad som säkerligen skulle ha hänt om ägaren skulle ha framhärdat, var att antingen hans eller min hund skulle ha sagt ifrån om de tvingades komma varandra för nära. Och det går ju aldrig att förutsäga hur pass snabbt de skulle säga till varandra eller på vilket sätt och hur hårt de skulle ta i för att den andra skulle vika undan.

Ägaren ville säkert väl när jag hade frågat om de fick hälsa och ville inte säga nej till ett litet möte. Men som jag såg det så utgick han nog från ett förmänskligande perspektiv att ha hund på. Det är mycket vanskligt att tänka i de banorna, för det går alltid snett om vi applicerar våra tankar, känslor och beteenden på våra hundar.  

Så tvinga inte din hund att hälsa på en annan hund om den inte visar ett genuint och positivt intresse först. Det kan sluta med att båda ägarna får stå till svars för skador som uppstår på de två ”kombattanterna”.

Halsband kan skada

Kommentarer inaktiverade för Halsband kan skada

Dessa har för länge sedan gömts i en kasse…

Eftersom det här är så viktigt, så väljer jag att sätta in denna artikel av Anders här.

 Här kommer nu sista delen i serien ”Die hard” om företeelser i hundvärlden som inte vill försvinna, trots att både forskning, erfarenhet, etik och logik säger att de är fel.

Die Hard 3

Halsband kan skada

 Av Anders Hallgren

Av tradition har många hundägare koppel och halsband på sina hundar för att ha dem under kontroll. I och med att hundträning blev allmän använde man koppel och halsband som metod i ”dressyren”, som det heter enligt en gammal term.

 Snart utvecklades stryphalsbanden, för de ansågs effektivare med att tvinga hundar till lydnad. Man utgick från att smärta och hårda krav var det som hundar lärde sig lyda genom. Ryck i kopplet blev snart den vanligaste träningsmetoden och var i bruk i alla tillfällen man tränade. Föga anade man då hur skadligt det kunde vara …

Ett känsligt område

Tidigt i mitt arbete såg jag hundar vars problembeteende berodde på olika skador och sjukdomar. Det var i många fall tydligt, ofta att hundar höll sina huvuden på speciella sätt, till exempel hakan lågt och nosen upp, att jag började misstänka problem runt nacke och hals.

Mitt samarbete med fysioterapeuter av olika slag utvecklades raskt under 1970-talet. Många påpekade redan då att halsband var olämpligt för hundar och då alldeles speciellt stryphalsband.

Nackskador

Halsen är det mest olämpligaste stället att sätta ett halsband på… Använd en ergonomisk sele istället – det finns många att välja mellan. Bild från ”Ryggproblem hos hund”. (Kommentar: Ginger)

En vanlig effekt av halsband, om hunden eller hundägaren drar i kopplet, är skador på nackens kotor. I min undersökning från 1994 (se nedan) kunde konstateras att en fjärdedel av hundarna i materialet hade påverkan på nackkotorna. Den norske veterinären Are Thoresen undersökte nacken på 350 hundar som kom till hans klinik av olika orsaker. Han fann att 78% av dessa hundar hade nackskador och nästan alla hade halsband. 

Strupen

Tryck på din luftstrupe så får du känna hur en hund som har halsband känner det. Sedan är det ju lätt att föreställa sig hur det skulle kännas med ett stryphalsband. Strupen är extremt känslig och man undrar hur många fall av trakeal-kollaps (trakea = luftstrupen) som orsakas av upprepad mekanisk påverkan med halsband.

Blodflödet påverkas

När en hund drar i kopplet, eller om hundägaren drar eller rycker, hämmas blodflödet bland annat upp till hjärnan. Samma effekt utvecklas snabbare hos hundar som har stryphalsband, då de dessutom spänner musklerna där halsbandet stryper till, för att försöka skydda sig. Symtomatiskt nog har de här hundarna ofta spända muskler när de bär halsband.

Effekten av det hämmade blodflödet blir med all sannolikhet huvudvärk, precis som hos människor som spänner nackmusklerna och får spänningshuvudvärk. Detta leder ofta till irritation och hos hundar kan det gå ut över relationen till andra hundar och andra problembeteenden. Man har dessutom kunnat se hur trycket från halsband har förorsakat ögonskador hos hundar (se referenslistan).

Whiplash

Kraftiga ryck – oavsett typ av halsband – kan ge whiplash-skador. I det här fallet är hundar lika känsliga som människor – vi är ju så lika varandra anatomiskt. Det hänger bland annat ihop med hur tungt huvudet är i förhållande till halsens längd och kraften i påverkan.

Halsbandets placering

Det har blivit mer vanligt att placera halsbandet högt uppe vid öronen på hundar efter hundprogram i TV. Där ligger nerver närmare ytan än längre ned på halsen. Ett ryck som tar i det partiet gör ont, vilket är orsaken till att det är mer ”effektivt”. Men att träna hundar genom att tillfoga dem smärta kan inte anses vara etiskt försvarbart. Svullnar musklerna i de här områdena är då risken större att de kan komma att trycka på dessa nerver med kronisk smärta som följd.

Dessutom kommer halsbandet närmare det tunna tungbenet bakom strupen och det kan knäckas om ett ryck i ett stryphalsband blir kraftigt.

Ändå finns det folk som …

Läs hela texten »

Bara en tanke nr 7

Kommentarer inaktiverade för Bara en tanke nr 7

Nöjd och stressfri, får vara sig själv och ta egna initiativ.

Av Ginger Sundin Hallgren

Inga kommandon, inga krav, inga knep, inga kalla ord = nöjd hund.

Så länge hunden får alla sina grundläggande behov tillgodosedda, så blir det inga problem.

 

Blue Taste Theme created by Jabox
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.