Archive

For the Artiklar 2015 category

Bara en tanke nr 2

Kommentarer inaktiverade för Bara en tanke nr 2
Äldre keramikhund av Tore Borg

Äldre keramikhund av Tore Borg

Av Ginger Sundin Hallgren

Om en valp från början växer upp med en straffande, auktoritär person som aldrig ändrar sitt eget beteende under hundens hela liv, har i slutänden fått ett livstidsstraff. Varför vara fientlig mot sin egen hund och vad tjänar det till…

Ett liv levt i en alltid skuggad vrå.

Integritet

Kommentarer inaktiverade för Integritet
Den här damen är 11 år och hon har integritet!

Den här damen är 11 år och hon har integritet!

Av Ginger Sundin Hallgren

 

Häromdagen gick jag in på en trävarufirma där man får ta med sig sin hund in. Personalen är alltid så glada och man känner sig så välkomnad. Efter en stunds ivrigt hälsande på kvinnan bakom disken, fick Macho syn på en annan kund som kom in. Även hon såg ut att vilja ta kontakt med det lilla föremålet för den glada uppståndelsen.

Macho började lukta på hennes byxor för att se vem hon var. Det är ju vanligt att människor böjer sig ner för att klappa en liten hund ovanifrån och det gjorde hon med. Men efter att bara mött honom under cirka fem sekunder så tog hon tag i Machos sele, samtidigt som hon tittade honom i ögonen och började dra honom till kvinnan bakom disken med orden: nu får du fyra händer som klappar dig!

Hon menade säkert väl, det tvivlar jag inte på, men det blev så fel. Macho blev stel i kroppen och vände sitt huvud mot henne som för att säga till henne: hit men inte längre…

Varnar 

Han började skälla högt och varnande och tittade upp mot kvinnan, jag vände snabbt bort honom för att lugna ner honom med några välbekanta ord som inte betyder något egentligen för honom, men som gör att han slutar relativt snabbt. Han litade på mig och lugnet lade sig.

Kvinnan hade enligt Macho gått över gränsen för vad hans integritet tålde. Just i det ögonblicket kände han sig inte bekväm med att en främling – som för övrigt inte var så van vid att hälsa på hundar – skulle flytta honom ur sin trygga position med handkraft. Han blev totalt överrumplad.

Som tur var hade han ju anständigheten att bara ta till sina varningssignaler. Hundar är ju utrustade med starka hämningar mot att bita och en av dem är att bli stel eller att börja morra, kanske visa sitt missnöje med att blotta sina tänder. Det är jag tacksam över att han gjorde.

Kvinnan gick vidare men kom tillbaka efter en stund och jag ville förklara hans beteende för henne – ur en hunds perspektiv – för hon såg lite mindre glad ut då. Jag förklarade lugnt att hundar kan vara känsliga för förlängd ögonkontakt, att de måste få tid på sig att förstå vem människan framför dem är. Jag sa även att han reagerade på att hon tvångshöll honom och att det nog var därför han sa ifrån till henne.

Hon himlade med ögonen och jag fick ett lite spydigt konstaterande om att ”man får hälsa på hunden men inte titta på eller ta i den!” Jag sa att det förmodligen var just så den här gången. Då gick hon därifrån.

Avvakta

Alla varelser har integritet av mer eller mindre stark grad och det gäller att respektera den. Ta aldrig i en hund som du nyss mött utan vänta istället in den, så att den känner sig trygg med dig. En hund som litar på dig brukar vända sin fredliga sida till (alltså bakdelen) för att visa att den inte är något hot.

Titta gärna bort när du träffar en okänd hund, så känner den sig inte utsatt eller hotad. Låt den först komma och lukta på dig – om den vill. Därefter kan du med lugnt kroppsspråk och tillika lugn röst bekanta dig med den. Hunden måste kunna utläsa vad du avser med ditt kroppsspråk.

Om den visar att den inte vill hälsa alls, så måste du acceptera det och inte tvinga den. Alla hundar är olika och en del vill inte vara sociala med andra än sin familj eller de som de känner väl.

Signalerna

Många olyckor har hänt där människor kommit för fort fram och inte respekterat hundens osynliga gräns för trygghet. En del hundar har känt sig tvungna att säga ifrån på skarpen när människor har förbisett deras tydliga varningssignaler och det har resulterat i att ägarna har blivit polisanmälda och i en del fall har hunden avlivats. Den har då bara agerat enligt sin natur och inte gjort något fel. Detta är så onödigt.

När människor vill hälsa på en hund så går allt mycket bättre med lite smidighet. Vi måste bli kunnigare på att läsa av hundars språk och vara uppmärksamma på deras natur och handla därefter.

Boktips!

”Lexikon i hundspråk” av Anders Hallgren

Kan beställas signerad från Gingers BokBox

 

Är du liksom jag retrointresserad?

Kommentarer inaktiverade för Är du liksom jag retrointresserad?
Inbjudande och trevlig liten butik.

Inbjudande och trevlig liten butik.

Fina skulpturer att ha i teakhyllan!

Fina skulpturer att ha i teakhyllan!

Känt designerfat...

Känt designerfat…

Färgglada stora fat/skålar.

Färgglada stora fat/skålar.

"Blandat och bandat".

”Blandat och bandat”.

Härligt lärande!

Härligt lärande!

Färgglatt potpurri.

Färgglatt potpurri.

Lockande blandning.

Lockande blandning.

Kolla in lampan.

Kolla in lampan.

Av Ginger Sundin Hallgren

Jag gör här ett litet avsteg från ”hunderiet” och vill gärna rekommendera butiken som tycks ha allt i retroväg. Jag har gjort den till mitt lördagsnöje och det är svårt att avhålla sig från att gå dit när man väl varit där en gång.

Butiken är späckad med keramik och porslinsserviser från de mest kända designers såsom Stig Lindberg och Arthur Percy, lampor (även golvlampor), textilier, teakbord, övriga möbler, rottingbord, LP-skivor, bokmärken, tvålar, blombord och krukor, vaser och glas…

Man ser ofta saker med den lilla märkningen från Rörstrand eller Gustavsberg. Detta var bara en del av vad som finns där och affären ligger på Hagagatan 8 i Järna och är öppen på lördagar mellan 12-16.

Så har du vägarna förbi – titta in – du får garanterat ditt behov av att se på 50-70-talssaker du minns tillgodosett och du blir nog lika nostalgisk som jag. Det är en härlig känsla!

Följ Loppismormor på Instagram.

”Trotsåldern”?

Kommentarer inaktiverade för ”Trotsåldern”?
"Vänta lite, jag är bara så himla nyfiken!"

”Vänta lite, jag är bara så himla nyfiken!” Äldre keramikhund Goldenvalp.

Av Ginger Sundin Hallgren

Finns det verkligen något som kallas trots hos hundar? Kan man tänka sig att helt normala beteenden hos valpar och unga hundar skulle vara till för att motsätta sig sin mattes eller husses vilja att göra vissa saker? Det är så långsökt och osannolikt just därför att hundar inte tänker som vi, de bara agerar utifrån sin natur.

 Det här är ett typiskt exempel på när människan, medvetet eller omedvetet, vill mänskliggöra hunden. Visst är det bra att man står nära sin hund, men man får inte gå över gränsen och förvänta sig att den reagerar som vi gör.

Genom flera årtionden har jag hört människor prata om den besvärliga tiden med en valp eller en ung hund. Man tror att hunden är ”trotsig” mot sin ägare när den exempelvis:

• inte kommer alls eller dröjer med att komma när man ropar på den.

• inte vill låta sig lyftas upp.

• inte vill ta på sig sin sele eller sitt halsband och backar undan.

• dröjer med att sätta sig ner på promenaden om man tycker att det är lämpligt att hunden är sittandes under en liten stund.

• inte vill äta på en viss tid utan hellre föredrar att äta sent på kvällen eller till och med på natten.

• drar hårt i kopplet och vill fram till alla möjliga ställen för att lukta.

• motsätter sig att bli borstad, få sina klor klippta eller att bli badad.

Men glöm att det skulle röra sig om att hunden trotsar. Det existerar bara i människornas värld. En valp som nyss har börjat sitt liv, är full med energi och upptäckarglädje, lust till att lära sig allt vad dess olika sinnen ger för information och har fullt sjå med att tolka dem rätt. Det finns inget ont i en liten valps känsloliv.

Om du hela tiden utgår ifrån att den helt enkelt är ung och inte vill något illa, så kommer alla eventuella ”besvärliga” situationer lösa sig på allra bästa sätt. Då hamnar du på valpens nivå och du ser allt genom valpens ögon. Du undviker de stora fällorna, nämligen att göra din valp ledsen. Att börja sitt liv hos en människa som inte förstår den är ingen bra början på en relation som ska vara livet ut.

• Om en valp inte kommer när man kallar på den, ägna en stund till att tänka lite på hur du själv beter dig. Står du rakt och stelt med blicken fastnaglad i valpens ögon och befaller med hård röst kanske? Inte undra på att den inte kommer till dig då. Sätt dig ner på huk eller sitt ner på marken. Vänd bort din blick, rör på dig, var inte rädd för att göra dig till, spela lite apa. När jag tar till mitt kroppsspråk eller ansiktsmimik när jag kommunicerar med Macho, så ser jag ganska ofta hur människor tittar på Macho och sedan på mig och ler med glädje och uppskattning.

Har du något att prassla med så gör det – det brukar ingen hund kunna stå emot utan blir ganska intresserad. Eller så tar du med något som den gillar att leka med – svårare än så är det faktiskt inte.

• När en valp backar eller går undan vid ett lyft, stanna upp en stund och gör dig mindre hotfull – för valpen kan det kännas obehagligt att tvingas in i någons ”närområde”. Se till att du har tid, sätt dig gärna ner och vänta tills hunden känner sig trygg, det ser man på kroppsspråket. Locka med något den gillar och framför allt – tänk på hur du låter. Är du auktoritär på din röst, så är det ett säkert sätt att misslyckas på.

• När min hund visar att han inte är redo för selen och går bortåt, så stannar jag omedelbart upp och visar genom att vända mig om, att jag inte tänker jaga honom. Han vill nämligen ta en matbit först innan vi går ut. Det tar sedan bara några sekunder för honom att visa för mig att han nu är klar och han stannar av egen vilja för att bli ”påklädd”.

• Om hunden inte vill sitta ner så brukar det bästa vara att bara vänta ut den. Ingen hund gillar att stå under längre tid utan sätter sig ner självmant. Om du nu tycker att hunden måste sitta av någon anledning, så hjälper inga hårda ord. Den lär inte tycka bättre om det då. Lirka med den, använd en liten godisbit och lek in sittandet.

Ha även i bakhuvudet vilken årstid det är och vilket underlag det är som den ska sitta på. Är det stekhet sommar, så är det ju plågsamt att behöva sitta på till exempel asfalt eller grus. På vintern så är det minst lika obehagligt att sätta ner sin lilla rumpa på snö eller is.

• När hunden inte äter på en gång efter att du serverat den mat, så kan det vara så att den hellre vill äta på en annan tidpunkt än den du valt åt den. Pröva att ge maten senare, jag läste om en hund som ville äta på natten och ägaren tyckte inte om det, hon blev störd och tyckte att den trotsade…

Det är ju inga problem, ställ fram maten så att den själv kan ta när hungern tränger på. Det kan naturligtvis även vara så att hunden är sjuk eller har ont och därför undviker maten.

•  När hunden drar hårt och vill framåt på promenaden är det bara glädje och en massa energi. Valpen vill upptäcka världen och allting den ser, hör eller känner med nosen måste undersökas ordentligt. Det är naturligt.

Så låt din valp eller unga hund bete sig som den skulle ha gjort om inte du var med. Istället för att bli irriterad på den, se till att vara nyfiken och studera beteendet.

Du kan också göra lite sökövningar innan du går ut med den, så gör den sig av med något av den uppdämda energin. Varför inte låta den söka efter gömda godbitar utomhus – ta med dig en påse med småbitar och sprid ut det på till exempel en stig, en liten skogsplätt eller i barken på ett träd.

Läs hela texten »

Kattens morrhår ska ha plats

Kommentarer inaktiverade för Kattens morrhår ska ha plats
Roligt vykort från 1963.

Roligt vykort från 1963.

Kattunge från Lillskansen, ca 20 år sen...

Kattunge från Lillskansen, ca 20 år sen…

Birgitta med Nisse i Bjärtrå invid Ångermanälven 1967

Birgitta med Nisse i Bjärtrå invid Ångermanälven 1967.

Trivsam stämning i kattfamiljen, vykort från 1962.

Trivsam stämning i kattfamiljen, vykort från 1962.

Föreställ dig, att du är tvungen att gå med ett par glasögon, som sitter så nära dina ögon, så att ögonfransarna hela tiden slår emot glaset. Det låter inte roligt, eller hur? Så har din katt det, om den är nödgad till att äta eller dricka ur skålar, som inte är tillräckligt platta eller breda. Om morrhåren konstant stöter emot skålens sidor, är det så obehagligt, att katten faktiskt kan bli stressad av det. På engelska är fenomenet känt som whisker stress (morrhårsstress).

Kattens morrhår er extremt känsliga för både rörelser och beröring. Den använder morrhåren till att orientera sig med och uppfatta rörelser från ett eventuellt bytesdjur. Därför slappnar katten inte av, om morrhåren hela tiden stöter emot något, när den ska äta eller dricka. Så om din katt inte vill äta, eller om den hela tiden drar ut sin mat på golvet, är det inte säkert, att den är kräsen. Den vill bara gärna ha en ordentlig skål, så att den äta utan att bli stressad.

Översatt med tillstånd från tidningen ”Dyrefondet”, ”Värt att veta”, nummer 4/2015.

Se även www.dyrefondet.dk

Blue Taste Theme created by Jabox
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.