Brev från Fido – hundarnas talesman

inlagd av gingersKommentarer inaktiverade för Brev från Fido – hundarnas talesman

Affisch ”Hundens Rättigheter” av Anders Hallgren.

Av Ginger Sundin Hallgren

Om hundarna kunde tala, så skulle det låta på det här viset:

”Vi känner oss stressade och spända på promenaden när ni rycker oss i halsen. Vi förstår inte vad ni menar med era ryck, för vi är inga tankeläsare. Vid varje enstaka ryck blir vi så nedstämda. Ni kan skada oss allvarligt i både nacken och ryggen. Stryphalsband är plågsamt för oss att bära, eftersom vi inte får tillräckligt med syre.

Varje ryck gör oss mer och mer ledsna. Rycken gör att vi får obehagliga kväljningar. Frustrationen känns plågsam och vår frustration skapar i sin tur ångest, för vi vet varken ut eller in. Långvarig smärta gör att vi spänner oss och får till slut ont i våra muskler. Den onda cirkeln är sluten.

Vi har svårt för att kunna samarbeta med er, när ni visar oss ett argt kroppsspråk. Sen känner vi oss kuvade när ni visar ert hotfulla ansiktsuttryck. Vårt förtroende för er sviktar när ni plötsligt och utan anledning exploderar av ilska.

Vi blir blockerade av er upprörda stämning som vi känner så lätt, då är det svårt att ta in information. Den upprepade stressen vi utsätts för gör att våra binjurar ökar i omfång av adrenalin, noradrenalin och kortisol och vi riskerar att få ett kortare liv.  

Till slut; ta inte från oss rätten att få sniffa på marken och använda vårt effektivaste sinne – nosen. 

Tack för ordet, hälsningar Fido”

Artiklar 2018, Djurskydd
Blue Taste Theme created by Jabox
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.