http://online-casino.blog.ca

Öppet brev till alla Cesar Millan-anhängare som använder sig av oetiska metoder

inlagd av WebmasterKommentarer inaktiverade för Öppet brev till alla Cesar Millan-anhängare som använder sig av oetiska metoder

av Ginger Sundin Hallgren

Stormarna yr kring debatten om Cesar Millans ofta tvivelaktiga träningsmetoder. Och det med rätta. Många uppvisningar som titt som tätt kablas ut i vår TV-ruta, är rena misshandelsfall som utan problem lätt skulle kunna sluta i tragedi.

Till exempel, hur skulle en regelrätt hängning i en tunn snara kunna hjälpa en hund som uppvisar ett så kallat problembeteende? ”Problembeteendet” är ju ingen diagnos, utan bara ett tecken, ett symtom på att något inte står rätt till. Det kan handla om hundar som vistas i en miljö som inte är lämplig, en ägare som är okunnig, att hunden får för lite mental stimulans eller fysisk motion. Och sist men inte minst – den kan även vara sjuk eller ha smärta.

Någon har sagt att Millans sätt att träna är ”det naturliga sättet”. Men då infinner sig frågan om vargar och hundar verkligen kan strypa och hänga varandra? Ja, döm själv… 

De vräker inte heller ner varandra på rygg. Om någon ligger på rygg är det ett val som individen själv gjort, för att visa sin underkastelse.

Vad gör jag då som hund om någon hänger upp mig så att jag förlorar fotfästet och inte kan dra ner syre till mina lungor? Jo, jag får naturligtvis panik och känner en stark ångest, börjar kämpa för att få fotfästet tillbaka, slåss med vad som står till buds och river med mina klor för att försvara mig mot den som har gett sig på mig och nu kanske försöker döda mig på kuppen.  

Hunden använder självklart alla sina beteenden, allt ifrån lugnande signaler till att bita ifrån när ingen lyssnar. Blir den strypt av någon som inte förstår att den är rädd och försvarar sig, så leder det ju bara till fler strypningar. Man måste givetvis ta reda på vad som är felet i miljön. Hur kan en hund bli hjälpt av syrebrist? Den kan dessutom få hjärnskador av strypningar vilka kan ge epilepsiartade kramper. 

Om man inte känner någon skuld över att ha hängt upp en hund tills den blir medvetslös, är det något som inte stämmer och en mycket viktig del saknas – empati. Kommer inte det naturligt, så tycker jag att man ska ägna sig åt akvarium istället – med plastfiskar. 

Det är olagligt att utsätta djur för våld, men att en lag emot våld på en annan levande varelse egentligen ska behövas är enligt mig oförklarligt. Det är synd att människor inte har den etiska känslan inom sig att avhålla sig ifrån våld. En riktig expert som ska träna en hund använder sig inte av sådant som skrämmer eller gör ont. Han eller hon ser först till att etablera en fin kontakt med ingredienser som förtroende, värme, glädje, nyfikenhet och en stark ambition att vilja hjälpa en hund i nöd.

Hundar hjälper ju oss alla med så mycket. Är det då rätt att behandla dem på det viset som Millan och hans anhängare gör? Hur känns det egentligen i hjärtat? Slut ögonen för en stund. Tänk dig att din lärare är mycket sträng och slår dig när du inte svarar rätt. Kan du lära dig något då? Jag drar mig till minnes scenen från filmen ”Djungelboken” där Bagheera ifrågasätter Baloos knock-out av Mowgli (visserligen inte menat från Baloos sida att vara elak), och säger något i stil med: ”När du nu har knockat din elev, hur ska han då kunna lära sig något?”    

Är det sannolikt att hunden du nyss hängt upp i luften tills den segnat ner av syrebrist, ska kunna känna tillit och förtroende för dig efteråt? Får du inte en vink om att det är olämpligt genom att Millan faktiskt bryter mot svensk djurskyddslag, paragraf nummer två? Och att han inte verkar ha någon som helst gräns eller tveksamhet för vad han kan tänka sig utsätta en hund för?

Ibland måste man ifrågasätta sig själv och vad man egentligen åstadkommer med sitt invanda mönster av tragglande ”träning”. Leva sig in i hundens värld i allmänhet och situation i synnerhet för att kunna hjälpa hunden på ett adekvat sätt. Försöka att se allt ur ett djurs perspektiv.

Bredda dina tankegångar – hur ska jag gå tillväga? Gör jag verkligen rätt här? Vad kan det bero på? Är jag kanske ute och cyklar när det gäller det här beteendet? Om och när du förhoppningsvis känner ett tvivel på att det du utsätter hundarna för är rätt – håll kvar den tanken då – för den är rätt.

Det här otrevliga och okunniga förhållningssättet mot en varelse som har svårt att freda sig mot människors övergrepp och elakheter är för mig verklighetsfrämmande och ofattbart. I en väl fungerande relation måste det ju ingå en ömsesidig respekt, det vill säga att man har inlevelseförmåga för den andres situation.

Ordet ”respekt” i hundsammanhang har olika betydelser beroende på vem man pratar med. För många är det liktydigt med att hunden ska vara rädd för ägaren för annars… för andra är det självklart att man måste ta till sig hundens språk och beteenden och inte klanka ner på den.

Hundträning ska handla om just träning och inget annat. Inga hårda ord, argt kroppsspråk, misshandel eller livshotande hängningar. Behandlar man en hund på dessa vis handlar det nog om okunskap och egna aggressioner som man går omkring och bär på.

Bilden av Millan där han går med ett gäng hundar och en vandringsstav är just bara en bild, en stiliserad image. Mycket handlar om idolfantasier och idealiserande. Man tänker inte till och vågar inte sätta ner foten och säga nej till fula metoder. Kanske det är dags att tänka om, för som någon Millan-anhängare sa på ADC-konferensen 2010: ”Vi är på väg käpprätt åt skogen.” Den som påpekade detta menade att med snälla förhållningssätt mot hundar är vi ute och famlar i mörkret. Jag håller med om uttrycket, men menar tvärtom, att med Millans plågande av hundar så hamnar vi snart i ”skogen”.

Hur sjutton har vi klarat oss tidigare utan alla redskap, knep och ljusskygga metoder som är till för att göra illa våra hundar – är vi så dåliga på att träna trots allt som kommit fram om inlärningspsykologi?

Att säga att man älskar hundar och sedan utsätta dem för grov misshandel klingar falskt. Man måste älska hundar fullt ut annars slår det tillbaka på en själv förr eller senare. Nu har vi kommit mycket längre när det gäller hundars beteenden och vad de betyder. Varför gå tillbaka i tiden när vi nu har vetskap om andra sätt att vara tillsammans med och träna djur?

Till dig som läser brevet utan att tillhöra skaran av Millan-anhängare och som vill gå kurs med din hund eller har problem av något slag: Ta reda på vilken ideologi tränaren har genom att ställa frågor om utbildning, arbetssätt, om det förekommer bestraffningar och liknande. Om någon ber dig att få låna hunden för att gå en sväng och ”känna på den”, så säg bestämt ifrån. Många hundar har efter en promenad med auktoritära tränare, blivit rädda och till och med chockade.

Upplever du problem med hunden av något slag, ta alltid kontakt med hundpsykolog som arbetar med olika analyser för att komma tillrätta med orsaken till varför din hund uppvisar ett annorlunda beteende.

Artiklar 2012
Blue Taste Theme created by Jabox
Till toppen av sidanTill toppen av sidanCopy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Hit Counter provided by shuttle service to lax