Va glor’u på?!

inlagd av WebmasterKommentarer inaktiverade för Va glor’u på?!
"Jag känner mig en aning hotad av dig, titta hellre bort så kommer jag till dig."

”Jag känner mig en aning hotad av dig, titta hellre bort så kommer jag till dig.”

Av Ginger Sundin Hallgren

Jag är ute och går med en vän och Macho är naturligtvis med. Strax möter vi en äldre man som går i sina egna tankar och har blicken riktad rakt framåt. Macho tittar nyfiket på honom och nosar sen vidare.

Efter en stund ser vi en annan man på håll och när han kommer ganska nära så börjar Macho skälla intensivt på honom. Jag böjer mig ner och försöker avleda och lugna Macho genom att massera hans bringa. Efter en stund lugnar han ner sig, men inte förrän mannen gått förbi oss. Min vän, som aldrig haft en hund, säger: ”Men, vad hände? Den första mannen skällde han ju inte på?”

Mysteriet upplöses
Jag förklarar anledningen. Den första mannen hade inte gett Macho ett endaste ögonkast, som då hade känt sig trygg med ”främlingen”.

Den andre mannen hade tittat länge på Macho, nästan ända sen han hade upptäckt honom. I hundarnas värld är det oartigt med förlängd ögonkontakt och det kan lätt uppfattas som ett hot. Hundar utmanar varandra genom att stirrande möta den andres blick. En äldre världsvan hund kan skickligt avstyra en provocerande antagonist genom att vända bort blicken.

Testet
Vi bestämde oss för att göra ett experiment nästa gång vi skulle ta en promenad. Dagen kom och vi gick samma runda. Vi mötte snart en kvinna som tyckte att Macho var så söt och sa att hans teckning påminde om en hund som hon haft för några år sen. Naturligtvis så tittade hon länge på honom och han började skälla och säga till även henne att han tyckte det var obehagligt.

”Ojdå, är han arg?” sa kvinnan. Jag frågade henne om hon ville vara med på vårt lilla test och det ville hon gärna. Macho skällde fortfarande. Kvinnan fick stå still och vända blicken åt sidan. Det räckte för att han skulle bli intresserad av henne. Han gick fram och sniffade på henne och då sträckte hon ut sin hand en bit åt sidan. Macho ”godkände” hennes kroppsspråk och allt eventuellt obehag var som bortblåst.

Lösningen
När du och din hund möter en människa som blir ”utskälld”, pröva med att be den personen att titta åt sidan istället. Man kommer långt med att bara vända bort sin blick från en hund som reagerar på uppmärksamheten den får i form av ett förlängt tittande. Personen kan med fördel även vända sidan till hunden och sätta sig på huk.

När det gäller människor som hunden redan känner, är det en helt annan sak. Då ”vet” den vad vi menar och vårt ögonspråk är något som den gillar och söker sig till. Hunden kan tala om för oss vad den behöver eller visa oss något som den uppmärksammat genom att ta ögonkontakt.

Undvik fallgroparna
Något som är viktigt att ha i åtanke är alla de hundar som blivit föremål för utredning hos polisen, när de känt sig besvärade eller till och med hotade av en stirrande person, som de sen skällt på. Ägaren har blivit anmäld för att ha en ”farlig” hund. Hundar är tydliga och det går inte att missuppfatta när de använder sitt skall som en ”tillsägelse” till en person. Samtidigt med att de skäller brukar de ju sänka bakdelen och inte vara hotfulla med att röra sig framåt. Det går inte att jämföra med en hund som oprovocerat biter någon.

För att undvika att bli anmäld för att ha en hund som är ”farlig”, så är det av stor vikt att man kan kommunicera med andra människor man möter och inte tro att de kanske tar illa upp. Berätta för dem att det troligtvis är den intensiva blicken som hunden reagerar negativt på. På så sätt kan många missförstånd undvikas.

Förståelse
Vi måste acceptera att hundar fungerar så som de gör. Man ska inte döma ut en hund för att den låter, vare sig den morrar eller skäller. Det är ju den enda vägen att kommunicera på, de kan inget annat sätt. Varken morr eller skall brukar innehålla någon form av reellt hot.

En hund kan även reagera på människor som uppträder lite avvikande, går på ett annorlunda sätt eller som använder sig av kryckor och liknande, utan att de tittar på den. Det måste man acceptera och inte försöka straffa hunden för det. Hundar har rätt att reagera.

Vad man kan göra när en hund skäller vid de här tillfällena är att vara lugn själv. Då brukar de allra flesta hundarna bli ”smittade” av vårt lugna handlande. Visst kan vissa hundar bli helt blockerade och inte lugna ner sig. Men det som är viktigt är att ändå förhålla sig lugn, för annars är risken stor att det hela blir värre.

Det är bara på det här viset – hundar låter!

Artiklar 2012, Berättelser, Djurskydd
Blue Taste Theme created by Jabox
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.