Hunger

inlagd av WebmasterKommentarer inaktiverade för Hunger

applen_kopia.jpgAv Ginger Sundin Hallgren

Såg ett nummer av Härliga Hund hos en vän och läste om en hund som verkade mycket hungrig och sökte efter något att äta ute hela tiden. Den åt saker som glasspinnar, godisklubbor och tuggummipaket. Ägaren ville ha hjälp med detta i ”Hundskolan”. Jag såg genast att det inte var rätt tillvägagångssätt med råden ägaren fick av Johan Andersson. De gick tyvärr uteslutande ut på straff och skrämsel, till exempel med vattenspruta, att ”ta tag” i hunden och att snabbt kliva in framför hunden och bryta.

Alla sätten är exempel på straffande. Allt tvingande och obehagligt som får en hund eller människa, att avbryta ett beteende, kallas för straff.  Det har bevisats att straff inte har någon inlärningseffekt. Det blir bara ett tillfälligt stopp för stunden och medför ingen bestående beteendeförändring. Det tar till exempel inte bort viljan att göra det som hunden föresatt sig att göra.

Två av bilderna på hunden visade ett kroppsspråk baserat på rädsla. Den ena bilden visar när hunden, en tollare, har full koll på tränaren med vattensprutan, har ett oroligt ansiktsuttryck och spänd blick. Den andra visar när den har hukande kroppshållning och svansen väldigt lågt.

Fel, fel, fel
Hundens problem med att vara fixerad av mat, har inget med ”bristande ledarskap” eller att hunden ”tappar respekten” för sin ägare att göra, som det påstås. Hundar klättrar inte på någon ”karriärstege”, det gör bara vi människor. Det är en gammal hundsyn som tyvärr hänger kvar och det ofördelaktiga med den ”diagnosen” är att man blir krävande och straffande.

Man tappar inte heller ”kontrollen” om hunden av och till får bestämma t. ex. vilken väg den vill gå eller var den vill vila. Tvärt emot så stryper man hundens olika sätt att kommunicera om man inte låter hunden få visa vad den vill.

Inte konstruktivt
På sikt förstörs relationen av straffande och råden att ”tillrättavisa” hunden gör bara att den kommer att bli osäker och till och med rädd för ägaren och – i det här fallet med en stark hunger får den inte heller någon bestående hjälp. Det är en dålig kombination att ena stunden vara glad och snäll mot hunden och i nästa plötsligt agera hotfullt och ha en röst som skrämmer den till att visa underkastelsesignaler och vilja blidka ägarens ilska. Efter upprepade och kanske dagliga utbrott från ägaren, kommer hunden inte fullt ut lita på denne.

Dessutom kan man missa andra, relevanta tänkbara diagnoser. Andra mer troliga orsaker är:

Sköldkörtelfel (reglerar ämnesomsättningen), kollas lätt med ett blodprov.

Inälvsparasiter, relativt vanligt idag.

Diabetes.

Stress med åtföljande överskott av magsyra.

Halsont.

• Att övre magmunnen inte sluter tätt.

Smärta. Genom att fixera sig på något kan smärtan blockeras, vilket är en vanlig orsak bakom olika problembeteenden. Vanligaste smärtorsakerna sitter i rörelseapparaten. Till exempel kunde min man konstatera i en undersökning att 60 % av en normalpopulation hundar har problem med ryggen.

Bristande mättnadskänsla på grund av för lite mat eller s.k. lightfoder.

Annan hjälp
Om man inte hittar något fysiskt fel på hunden hos veterinär, så finns det mycket annat att göra. David Selin på Hundutbildningsgruppen är utbildad av Anders och mycket kunnig när det gäller de här frågorna. Numret dit är 0472- 400 66.

Understimulering kan också bidra till detta beteende. Därför är det så viktigt med mental aktivering och det gör man lätt hemma. Ta till exempel tomma askar och burkar som man får kvar efter matinköp, och göm en pytteliten godbit och låt hunden klura ut hur den får ut godiset. Har man tomt så kan man även gömma små bitar på spännande ställen där eller varför inte på promenaden. Det här tröttar en hund väldigt mycket och den mår bra av problemlösningen. Dessutom har ni roligt och det stärker sammanhållningen.

Förlegat och förvanskat
I texten står det även att när hunden får en tillsägelse av ägaren, så visar den att den inte vill bråka genom att ha öronen bakåt, låg svanshållning och om hunden viftar på den, så går det långsamt. Mungiporna är långa och man kan se en snabb skymt av tungan. Enligt Johan…

Men det stämmer inte. Alla dessa signaler som den sänder ut är typiska tecken på underkastelse och att vilja dämpa ägarens upprörda kroppsspråk och styrkan i rösten.

Till sist så har man frågat ägaren om det blivit bättre efter ”träningen” med förbud av alla de slag. Hunden är fortfarande väldigt intresserad av att äta och är ”tokig” i mat och på frågan om han har slutat leta efter mat överallt, så svarar ägaren ”nej” och säger att han är mer uppmärksam på henne. Hon får vara snabb i fötterna, hålla koll och hela tiden hindra honom, så lyssnar han och följer henne. 

Baksidan
Det finns ett problem med det här tillvägagångssättet med straffande. Det hjälper uppenbarligen inte och texten är ett bevis på det. Ägaren lurar sig själv och en lösning på den starka hungern är inte i sikte under hundens hela fortsatta liv. Det måste även vara besvärligt för henne att aldrig kunna slappna av…

Det är tråkigt att läsa i en så pass stor och populär tidning som Härliga Hund, att de tar in en outbildad tränare, när den moderna hundpsykologin kommit så långt. För våra hundars allra bästa är det viktigt att alla som har med hund att göra tar till sig att straff inte hjälper – bara stjälper.

Insikt
Om alla som ger sig ut för att vara experter, verkligen utbildade sig adekvat, skulle det bli mindre symtomträning och mer fokus på orsakerna, vilket skulle hjälpa hundar på ett etiskt och effektivt sätt.

Om detta med straff kan man läsa i ”AlfaSyndromet” (Dogma Förlag) och Barry Eatons bok, ”Dominans och ledarskap – fakta eller fantasi? (Canis Förlag). På www.dogma.nu eller www.hundia.se, kan man även läsa Per Jensens ”Den missuppfattade dominansen”, en mycket intressant artikel.

Om smärta i rörelseapparaten kan du läsa i ”Ryggproblem hos hund” av Anders Hallgren och tips på mental aktivering hittar du i ”Lyckliga Lydiga Hundar”, ICA bokförlag, också av Anders.

Artiklar 2012
Blue Taste Theme created by Jabox
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.