Avstängt och instängt!

inlagd av gingersKommentarer inaktiverade för Avstängt och instängt!

Hundar ska vara fria – inte vara inburade och gå miste om själva livet!

Av Ginger Sundin Hallgren

Jag snappade upp att det kommit en ny bur för hundar på marknaden – tyvärr måste jag säga. Den har en garderob som tillbehör med integrerad spegel…

(Bokstaven K står för kommentar).

K: Nu är det ju så att hundar inte bryr sig om att det sitter en spegel vid sin bur – den fyller ingen funktion. Som om hundar skulle bry sig om hur de ser ut, det är bara människor som gör.

• I den övertydliga ”säljande” texten menar man att det kan vara svårt att ha en hund och samtidigt ha ett prydligt hem…

K: Ett hem åt en hund måste få vara lite stökigt, annars så blir hunden mer som en sak som bara ska ligga stilla och varken synas eller höras, få leka eller busa runt. Att vara hundägare betyder att det ska vara lite arbete och lite besvär – det gagnar relationen.

• Det står t.ex. att man nu slipper ha hundens jacka liggandes på golvet…

K: Men det är väl inte många som har det så hemma, alltid finns det väl någon krok för just det ändamålet. Det är inget stort problem som måste lösas med en speciell bur.

• Man nämner också att man slipper snubbla över bollen i vardagsrummet…

K: Men vi hundägare har nog så pass stor koll på var våra hundleksaker finns att vi inte snubblar över en boll. Det är underförstått att de använder detta som säljande argument för att stoppa undan hundens leksaker i garderoben.

Leksakerna kan ju inte användas om de är undanstoppade och jag tror att man får mer problem där hemma när hunden kanske börjar uppvisa stress när den inte kommer åt dem.

• ”Uppfinnaren” skriver också lite nervärderande att hundens tillbehör sprids över huset och kan ta upp värdefull plats i en låda?!

K: Men för sjutton, hundens saker är tvungna att få finnas på plats för hunden när den vill ha dem. Det är ju hunden själv som har ett fantastiskt minne och hittar den inte sin sak så skapar det förmodligen stress av att man plötsligt stoppar undan dess kära ägodelar.

• Man kallar buren för ett ”högkvalitativt hem mer än bara en säng”…

K: Ja, men hundens säng eller bädd älskar den ju och den behöver ingen annan plats för säng inuti en bur i huset. Bäddarna ska ligga på platser där hunden själv trivs. Hundar är väldigt bra på att visa oss det. Det är precis som om man ”gör ner” en enkel men fullt fungerande hundsäng som alltid har uppskattats av hunden. Hundbäddar ska inte vara instoppade i burar och sedan bli inlåsta med hunden inuti.

Det är en annan sak när man fraktar sin hund, då ska det vara mjukt och skönt i bilburen.

• Det påstås i texten att man med fördel kan använda den för att träna en valp (”burtränad”)…

K: Men då dyker genast en tanke upp om vad man då menar. Det är underförstått även här att hunden ska lära sig att inte kissa inne eller att man ska träna den för att förvaras i bur, som ju är olagligt utom vid enstaka tillfällen.

Valpar och hundar över huvud taget ska inte sitta inburade hemma, de ska vara med familjen för att skapa starka sociala band. För att få en valp rumsren måste man vara med hunden och ha koll på den, för att kunna se dess signaler fortare på att vilja gå ut och göra sina behov. Sitter den inburad så är risken överhängande stor att man går miste om hela processen och valpen blir ledsen och stressad.

• Vidare står det att hunden ska känna sig säker och som en del av familjen…

K: Men för tusan, hur ska en hund kunna känna sig som en del av familjen på det här mest olämpliga sättet? Det här liknar psykisk misshandel. Då ska man inte ha hund om man tycker det här är ok.

• Man upplyser även om att den är perfekt som ”valpbur”…

K: Återigen lyser okunskapen lång väg och man har kraftigt förmänskligat vår vän hunden – allt för att kunna tjäna pengar. Det här var ett lågvattenmärke av tillverkarna och jag tycker ärligt talat att de borde skämmas. Tyvärr är det våra hundar som, som vanligt, får betala ett högt pris när folk lanserar nya produkter utan att de vet hur en hund fungerar.

Jag hoppas att du inte går på detta och skaffar dig en sådan.

Artiklar 2017, Djurskydd
Blue Taste Theme created by Jabox
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.