Villovägar

inlagd av gingersKommentarer inaktiverade för Villovägar

Här har Macho kastat upp sin kanin i luften av glädje över besökare. Den hamnade lägligt och han är lugn och harmonisk. Foto Henrik Bengtsson, Memoria Photo.

Av Ginger Sundin Hallgren

Tisdagen den 14:e februari bestämde jag mig för att för en gångs skull titta på Go´kväll och se vad Barbro Börjesson hade att säga. Döm om min förvåning angående frågan om vad man ska göra när en hund skäller på förbipasserande människor.

Man fick se en hundägare med en liten pinscher på tomten och som skällde och jagade utmed staketet när Barbro Börjesson kom gående förbi. Denne hundägare blev jättearg och drämde kopplet i marken, varvid hunden blev uppskrämd och verkade bli rädd för matte. Hunden tystnade och stannade upp av den spända situationen som så plötsligt uppstod och matte berömde henne med snäll röst. Då fick matte höra att ägaren inte ska berömma hunden när den slutar att skälla. Men det är ju verkligen definitivt fel! Jag undrar hur Barbro Börjesson resonerar.

Gör tvärtom

Hunden ska ha massor med beröm när den slutar att skälla. Man vill ju förstärka att hunden är tyst och då är det ju när den tystnar som den ska få veta att det är det vi vill. Är man tyst får den ju svårt att förstå vad vi anser är rätt och fel. Hundar förstår dessutom inte långsinthet.

I de flesta fall riskerar man också att med sitt humör göra saken värre. Om man själv agerar väldigt upprört och höjer sin röst i frustration så blir hunden extra uppjagad och påhejad i sina skall. Sannolikheten för att hunden i denna situation ska känna sig lugnare är lika med noll. Det säger sig självt anser jag. Den känner av ägarens sinnesstämning och det är nästan som om man kan se den. Som om den fulladdad hänger i luften mellan de båda och sprakar och rivs.

Det sämsta man kan göra är att tappa fattningen och överreagera. Det har aldrig och kommer aldrig att gynna vare sig situationen eller relationen.

Många tycks aldrig lära sig att man inte lär hunden något på det viset. Hunden blir bara rädd för mattes humör och den blir med tiden initiativlös och undergiven. Åren går och hunden blir mer och mer stressad och passiv.

Är man positiv och glad med sin hund så blir den glad också. Är man auktoritär och ryter och bråkar så blir den därefter. Hundar är väldigt duktiga på att härma oss och det är det vi ska utnyttja – för vår egen skull och för hundens bästa.

Naturligt

När vår hund Macho skäller när det ringer på dörren, så tar vi bara upp honom i famnen och säger några dämpade och lugna ord innan vi öppnar. Han svarar med att känna av vår sinnesstämning och lugnar sig ganska snart. Så fort främlingen är inne blir han glad och bär omkring en sko, sen är det bra.

Det bästa man kan göra är att arbeta med klickermetoden när det gäller det här ”problemet”. Jag anser själv inte att detta kan kallas ett problem, hunden gör ju bara sitt jobb. Så har hundar gjort i alla tider. De larmar för allas säkerhet och det har skyddat hela gruppen.

Hundar har en uppgift som kommer naturligt och det är att larma ägaren och säga till när det kommer någon. Bara för att vi ska vara beredda. Den uppgiften ska vi vara mycket rädda om och istället tacka hunden för det skydd den ger oss.

Om en hund skäller mot en människa eller hund på promenaden, så är det ju inte för att den är arg på den mötande. Den kan ju omöjligt ha någon ”åsikt” om någon den inte känner. Den kan skälla om en människa rör sig lite annorlunda än de flesta gör eller om någon har sin blick fäst på hunden för länge. Och det har den rätt att göra – vi kan ju inte förbjuda en hund att reagera. Men vi måste dämpa skallet fast utan att höja rösten.

Fel metod

Det är precis samma sak som händer när någon ringer på dörren. Om man då skriker och använder ett hotfullt kroppsspråk, då blir hunden bara mer stressad.

Om man tar till sig det rådet som gavs i TV-programmet, kommer man aldrig att få en hund som känner sig tillfreds fullt ut. Det blir mycket social stress som är fullständigt onödig och i längden plågsamt.

Jag reagerade även på att Barbro Börjesson tror att en hund som man sagt till att sitta, automatiskt ska ”veta” att den inte får röra sig förrän ägaren sagt till. Om man vill att hunden ska stanna där ett tag så måste man ju säga till den på ett lugnt och snällt sätt att stanna kvar. Annars kan man ju inte kräva att de ska förstå.

Framåt eller bakåt

Vi är nu långt inne i 2000-talet men det verkar som om Barbro Börjesson inte har förmågan att ta till sig nya rön om hur och varför hundar beter sig som de gör och om vad som är naturligt för arten som sådan. Hon pratar även om att man ofta kan jämföra hundar med människor. Det stämmer till viss del, men man kan aldrig ställa sådana hårda krav på en hund, att den till slut förlorar sin personlighet och förändras till närmast en sliten skurtrasa.

Personligen tycker jag det är mycket viktigare att vi låter våra hundar visa oss sin värld och utbilda oss istället. Man studerar sin hund mycket istället för att hela tiden styra och kommendera, ger hunden tid att ge oss signaler. Det är först då vi kan lära oss hur hundar fungerar och vad de egentligen vill och förmedlar till oss.

Artiklar 2017, Djurskydd
Blue Taste Theme created by Jabox
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.