HUNDSTÖLDERNA ÖKAR!!!

inlagd av WebmasterKommentarer inaktiverade för HUNDSTÖLDERNA ÖKAR!!!
Min och mammas dvärgspets Tussan som naturligtvis aldrig lämnades vid en affär...

Min och mammas dvärgspets Tussan som naturligtvis aldrig lämnades vid en affär…

av Ginger Sundin Hallgren

Det blir allt vanligare att hundar stjäls. Det kan vara utanför affärer, från bilar och till och med från villor och lägenheter. Ju större ekonomiskt värde hundar representerar desto mer ökar riskerna för stölder och hundar har blivit dyra. Vi måste hjälpas åt att skydda oss själva och våra hundar. Här är några axplock av vad som hänt.

• En kvinna fick sin american staffordshireterrier stulen utanför en affär i en stockholmsförort. Hon var borta bara ett par minuter. Efter 2 månader fick hon se en man komma gåendes med hennes hund i centrala Stockholm. Hon hejdade honom och sa att det var hennes hund. Mannen sa snabbt att han köpt den i god tro. Hon frågade om han hade något papper på det, men det fanns inte. Kvinnan tillkallade polis och när de kom visade det sig att mannen var efterlyst och kvinnan fick tillbaka sin hund.

• En bil bröts upp vid en stormarknad i Stockholm och ägaren fick aldrig se sin dvärgpinschervalp igen.

• En ung kvinna gick på promenad med sina två hundar av kamphundstyp vid Telefonplan i Stockholm. En bil stannade till och en man hotade henne med pistol och hon tvingades lämna ifrån sig sina hundar.

• En liten rottweilervalp lyftes över räcket på en balkong som ligger på bottenvåningen i ett hyreshus och försvann spårlöst.

• En kvinna fick sin hund stulen ur en bur på ett tåg vid ett uppehåll för påstigande. En man gick på perrongen med kvinnans hund men blev upptäckt av en medpassagerare som väckte den sovande ägaren. Han påstod att han skulle rasta den – med en resväska i ena handen! Konduktören slet hunden ifrån honom.

• En mellanschnauzer stals ur en bil parkerad vid IKEA, Stockholm.

• En 11 mån. labrador stals utanför en affär i Tumba utanför Stockholm, och skulle till att användas som träningsobjekt i en hundkamp. Vittnen kunde komma med sådana uppgifter att man sen kunde identifiera en ung kvinna och hennes adress. Hunden hade då varit försvunnen i flera timmar, och precis när man kom för att ta tillbaka hunden, kom kvinnan ut från porten med hunden i en tjock kedja runt halsen. Hunden hade varit bunden vid ett element i lägenheten och inte fått vare sig vatten eller något att äta, framkom det senare. Hunden var så rädd att den lämnade stora fläckar av svett från trampdynorna på asfalten.

• En äldre kvinna fick sin 9 mån. gamla hund av kamphundstyp stulen utanför en affär i Göteborg, skulle kastas till ”träning” av vuxna kamphundar. I Göteborg har man f.ö. stora problem med stulna hundar som hittas döda eller svårt sargade.

• Utanför en affär i Helsingborg stals en endast 6 mån. gammal hund av rasen Coton de Tulear. En missbrukare hade tagit hunden och färgat den brun för att inte kunna igenkännas. Lyckligtvis kunde polisen efter ca en mån. hämta hunden hemma hos förövaren efter ett otal tips som framkommit.

• Tre hundar stals nästan samtidigt i Huddinge centrum, Stockholm.

• Hösten 2004- Polisen gjorde ett tillslag mot en man som bedriver hundslagsmål. Där hittades förutom pitbulls, en soft coated wheaten terrier som kamphundarna fått för att träna på. Efter att hunden gjort allt i sin makt för att undkomma de brutala överfallen, slängdes han in i ett mörkt förråd där hans djupa skador fick självläka bäst de kunde. Ingen såg till honom. När polisen hittade honom hade han ingen kind på högra sidan så de avlivade den på plats.

• Vid ett besök för att titta på valpar i Huddinge, chihuahua/pudel, 5 veckor gamla stals 2 av totalt fem valpar. Två unga kvinnor ville ”visa” valparna för sina pojkvänner som väntade utanför i en bil. De sprang plötsligt iväg och hoppade in i bilen som sen inte gick att spåra.

• En schäfertik lockades att hoppa över sitt eget staket runt tomten i Huddinge och försvann spårlöst. Troligen bortförd i en bil. Ca en vecka efter stals två hundar till i Huddinge centrum.

Även i andra länder

• Vid ett inbrott i en lägenhet i Frederiksberg, Danmark stjäls en cavalier king charles spaniel på fem månader.

• En tibetansk spaniel stjäls ur en djurtaxi/djurambulans i Danmark. Rutan på bilen hade slagits in. Ägaren satte ut en belöning på 10.000 kr till den som kunde hitta honom, vilket turligt nog lyckades.

• Från en tomt i Ikast, Danmark stjäls en amerikansk cockerspaniel på endast tio månader. Efter flera tips hittas han tre kilometer utanför byn, död sen flera timmar. Enligt veterinär hade han blivit antingen kvävd eller gasad!

Frekvent
Även om jag här inte tagit med senare stölder, så fortsätter de oavbrutet att inträffa. Tidningen ”Hundsport” hade ett tema-nummer om hundstölder 2009 och man behöver bara slå ”hundstölder” på Google, så hittar man mängder med information och berättelser från människor som fått sina hundar stulna.

Intervju
När den lille coton de tulearvalpen försvann utanför affären, ringde jag upp ägaren för att om möjligt kunna hjälpa henne. Vi pratade om händelsen och här följer en redogörelse.

Hennes man hade gått in för att köpa en bit mat och bundit hunden vid ett cykelställ. Ärendet i affären tog högst tio minuter. Hunden syntes inte till någonstans när husse kom ut.

– Valpen är ju så social och finner sig säkert tillrätta överallt. Och det är nog till hennes nackdel den här gången, sa matte till mig.

Kvällen hemma hos paret blev stökig med känslor pendlande mellan ilska och förtvivlan. Hunden hade lämnats utanför en mindre livsmedelsbutik nere vid det lokala torget i staden en kort stund.

– Vem stjäl en sån liten hund? Jag har varit och letat överallt. Ingenstans finns hunden. Hade det varit en liten unge som tagit den så hade väl deras föräldrar sagt till dem att gå tillbaks med den nu, fortsatte hon.

Fyra timmar hade nu gått sen hunden försvann. De hade kontaktat polisen, radion och alla de andra som de trott skulle kunna hjälpa dem.

– Hittills utan resultat, suckade hon. Hundkorgen gapade nu tom i lägenheten. De tyckte att om kopplet också var borta tydde det på att den verkligen var stulen, och att valpen skulle ha kunnat smita själv var uteslutet. – Husse hade snurrat fast kopplet ordenligt innan han gick in i affären. Den har inte kunnat smita, fastslog hon.

Senare på kvällen hade många människor varit engagerade i att leta efter hunden. – Den är en lite ovanlig hund och någon måste ju få syn på den när den måste ut för att rastas. Vi har hoppet kvar och det lämnar oss aldrig, avslutade den oroliga och nedstämda ägaren.

Fräckt försök
En annan person fick sin dvärgpudel stulen. Mattes sambo blev tre månader senare kontaktad av en 30-årig man som ville sälja tillbaka hunden för 2.500 kronor. Ett möte avtalades vid Djursjukhuset och sambon kunde då konstatera att det var deras dvärgpudel.

Man kontaktade polisen som grep mannen. Han blev då åtalad för stöld alternativt häleri av hund. Mannens förklaring i rätten var att två män hade sålt hunden till honom och han hade köpt dvärgpudeln i syfte att ge den till sin son. Han hade dock gjort några efterlysningar via internet som resulterade i att han förstod att hunden var stulen.

Det dåliga samvetet gjorde att han då ville lämna tillbaka hunden. Skälet han angav till kravet på pengar för hunden, var att summan  han själv hade lagt ut ville han nu ha tillbaka.

Tikar eftertraktade
Tikar är mera lockande att stjäla, eftersom de ofta stjäls för att användas som ”valpfabriker”. Små hundar är också stöldbegärligare, eftersom de tyvärr har stigit i såväl popularitet som i pris, vilket gör det lönsamt att sälja eller behålla och para dessa.

Hundarna får betala ett högt pris för denna inhumana produktion av valpar som sedan föds upp under ofta dåliga förhållanden och säljs iväg alldeles för tidigt och utan att det tilltänkta hemmet kontrollerats. Det är också lättare att stjäla en liten hund eftersom de är lite lättare att hantera och gömma än t.ex. en schäfer.

Ta inga risker
Det mest effektiva sättet är att aldrig någonsin sätta hunden obevakad någonstans. Det enda sättet att få bort hundstölderna är ju att se till att det inte finns något att stjäla. Har du din hund kär, låt den vara hemma när du handlar.

Inte ens i din egen bil är den säker. Antingen slår tjuven in rutan för att ta din hund eller så vill man åt bilen, och får en hund ”på köpet” som sedan i bästa fall kastas av vid lämpligt tillfälle.

Känn dig inte säker
Man kanske kan tycka att ”här utanför vår lilla affär har det aldrig hänt att en hund försvunnit.” Men det säger ju ingenting om framtiden. Det finns organiserade ligor som är bilburna och ägnar sig åt att på ett eller annat sätt få tag på hundar. De hamnar antingen som övningsobjekt till kamphundar, säljs på nätet för att få pengar till exempelvis droger eller kommer till människor där de kan fara väldigt illa.

En hund kan också säljas till en människa och få det bra, men det vet man ju inte. Och det är det som är det ruskiga, man har ingen aning om hur hunden behandlas. Att ligga vaken på nätterna och fundera och våndas över hur hunden har det, är väl inget man önskar ens sin värsta fiende.

Det finns en kvinna som länge var ökänd i Västergötland, Småland, Halland och Skåne som åkte omkring på sina ”stöldturnéer” och stal hundar. Hundarna såldes sedan vidare oftast genom annonser i lokaltidningar. Senaste informationen är att hon ofta flyttar runt samt färgar sitt hår och går ner eller upp i vikt, för att inte kunna kännas igen. Hon byter också identitet. Enligt mig mycket ”duktig” på sin sak, hon kan dupera vem som helst och är mycket vältalig. Men extremt farlig för oanande människor och deras hundar.

Hundar kan även utnyttjas till s.k. tidelag där de lever under mycket tragiska förhållanden.

Gör hunden het
Skulle din hund försvinna, gör den ”het”, sätt in annonser i olika tidningar, kontakta veterinärkliniker. Kolla löpande diverse sidor med ”Köp/sälj av hundar”, försök att få kontakt med de journalister som tidigare skrivit om liknande historier.

Tips på användbar hemsida:

• var-finns-min-hund.se eller

• sök på ”hundefterlysning”, ”upphittad hund” eller snarlikt på Google och se vad som dyker upp.

Sätt upp massor med skyltar med efterlysning av hunden i området där du bor. Be alla dina vänner och bekanta hjälpa till med att sätta upp dessa så de kommer upp snabbt. Skicka sms med bild på din hund till dina vänner och andra hundägare som på promenaden kan hjälpa till med sökandet. Skulle de få syn på en liknande hund ute, så kan ju bilden vara till hjälp för att jämföra.

Anmäl alltid till polisen och se till att få en bekräftelse på anmälan, i många fall har nämligen inte polisen noterat anmälningen. Se till att ägaruppgifter och adress är korrekta hos Jordbruksverket.

Kontakta orienterarklubbar, djurambulanser, taxiförare, transportfirmor och liknande. Ring till så många hundklubbar som möjligt. Kontakta hundpensionat och be dom ha ögon och öron öppna.

Be att få sätta upp lappar på zooaffärernas anslagstavlor. Det brukar också finnas anslagstavlor på t.ex. hunddagis, hos trimmare och i olika hundtillbehörsaffärer.

Ring också din rasklubb och även din uppfödare. Låt fantasin flöda, det viktigaste är ju att du får tillbaka din hund så snabbt som möjligt.

Sätt även in en efterlysning på nätet och utlova en belöning till den som gör att du får igen hunden, det har gjort stor skillnad för många hundägare. Det är många som hittat sin hund under ”Säljes” på olika hundsidor och på den vägen fått tillbaka den genom att be en vän agera köpare. Kontakta också alla omplaceringsföreningar du hittar, ju fler som vet om hundens öde, desto bättre.

Ring till olika hundstall i landet. Hunden kan ha färdats långt och kanske blivit dumpad utefter vägen. Många hundar har hittats irrande utefter vägar.

Ta dig till parkeringar utanför olika hundutställningar och på mässorna för utställningar. Jag vet en person som fick syn på sin hund i en bil utanför en mässa. Hon fick hjälp av vänner att bevaka bilen och hon hade den enorma turen att få tillbaka sin vän. Du kan säkert hitta på fler sätt.

Vi måste hjälpas åt
Försök att påverka handlarna där du bor. Kontakta köpmannaföreningen och be att få informera om hundstöldernas konsekvenser. Kanske kan man komma överens om att handlarna själva sätter upp skyltar utanför affärerna, där det exempelvis kan stå: ”Bind inte din hund utanför, tänk på stöldrisken.”

Se till att din hund är ID-märkt.

Vi måste alla hjälpas åt att sprida detta budskap. Det kan ske genom att skriva regelbundet till diverse tidningar, på nätet och genom ”mun-till-mun-metoden”. Det kanske är dags att propagera för hundpoliser som i USA? Det är ju faktiskt din bästa vän det handlar om.

Skydda din hund noga – den har inte en chans, ensam på en krok utanför en affär…

Lästips på bloggen, artikeln ”Kvinnan med hunden”

Artiklar 2012
Blue Taste Theme created by Jabox
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.