Archive

For the Uncategorized category

Succé för B

Kommentarer inaktiverade för Succé för B

av Ginger Sundin Hallgren

Den 2:a juni fick jag hem en ny hund från www.hundarutanhem.se. När vi hade kommit till ro hemma, upptäckte jag två fästingar som kröp i pälsen. Samma dag började jag att ge B-vitamin för att hon skulle komma i rätt balans efter lång tids stress. Jag köpte B-50 i kapslar och började ge en liten dos i maten för att sedan långsamt öka dosen så att inte magen skulle reagera.

Sen den dagen har hon inte haft en enda fästing och jag känner mig så glad för att slippa använda farliga medel eller andra metoder mot fästingar.

Kapslarna ska öppnas, de går att vrida isär. Ta en liten nypa och strö i maten ett par dagar och öka sedan successivt dosen. Som tumregel liten hund: ½ kapsel delat i två per dag. Stor hund: 1 kapsel delat i två per dag. 

Anders berättade att han för länge sen hade varit i ett sällskap med många hundägare och alla dessa människor hade stått och viftat mest hela tiden i kampen mot myggor. Han hade ätit öljäst (rikt på vitamin B) och det var bara han som var myggfri.

Fästingar skyr tydligen b-vitaminer som pesten och myggorna tycks göra detsamma med jästprodukter.

Jag kan bara säga att B-vitaminet i alla fall här hos mig gjort succé. Pröva och testa så får du se!  

Läs hela texten »

Morföräldrarnas hund

Kommentarer inaktiverade för Morföräldrarnas hund

Av Ginger Sundin Hallgren

Här kommer nu en berättelse till dig och alla andra som liksom jag fascineras av svunna tider och flera decenniers gamla foton. Den utspelar sig runt 1947 och handlar om en collietik som fick namnet – just det, Lassie. Filmen om den äventyrliga hunden Lassie hade sänts på bio 1943 och den blev ju omåttligt populär.

Den blev så omtyckt av min mormors alla tre flickor, att de inte kunde sluta tänka på att få ha en alldeles egen likadan i familjen. De bodde på Norrängsvägen i Stuvsta alldeles utanför Stockholm i ett fyrkantigt hus som morfar själv byggde 1938. Vägen hette förut Skråvägen.

Drömde
De pratade om den där hunden mest hela tiden och kunde inte lägga ifrån sig drömmarna om en hund som kunde vara med och upptäcka deras värld. Föräldrarna gick till slut med på att köpa sig en valp, men på ett villkor – flickorna skulle sköta om hunden alldeles själva. Förhoppningarna ökade efter föräldrarnas löfte.

Morfar hade sett en annons om collievalpar i en tidning och de fanns att titta på i Småland. Det var alldeles för långt för familjen att ta sig på den tiden och de hade ingen bil. Deras granne, Brokvist, fick höra om nyheten och han hade faktiskt ett ärende nere i Småland och han kunde tänka sig att ta med en valp på hemresan åt dem. Han skulle visserligen åka tåg, men det var inga problem enligt honom.

Äntligen
Sagt och gjort, efter en liten tid kom grannen hem från sin tågresa som hade tagit honom sex timmar. Han hade haft den lilla tikvalpen i sin innerficka på sin stora rock och det hade gått mycket bra. Lyckan var fullkomlig. Tiken kostade vid den tiden 100:-.

Nåväl, valpen som nu fick heta Lassie, växte upp i en lugn miljö och fann sig tillrätta. 

Mamma, en bekant och morfar pratar med Lassie.

Hon var alltid med barnen på allt de företog sig. 

Lassie har busroligt i snön med mamma.

Mamma och Lassie leker på uppfarten till tomten.

Lassie gick alltid lös och hade aldrig halsband på sig utom vid speciella tillfällen, till exempel när hon skulle gå och handla. Flickorna som var i åldern 12-18 hade bara på kul lärt henne att själv gå till affären Petterssons Livs som låg på Yrkesvägen ganska nära deras hem. (Hittills har det stått Stambanevägen, men det var alltså fel uppgift!)

Hon har koll på tomten…

Hunden fick då ett halsband på sig där de satte in ett hopvirat papper med en 25-öring inuti, innanför bandet. På papperet hade de skrivit ”en tablettask”. De sa till henne: gå till Petterssons och handla.

Mamma viskar i örat ”gå och handla”.

Hon gick iväg i rätt riktning, hon visste vägen dit eftersom hon alltid följde med på alla små äventyr. Det fanns inte så många bilar vid den här tiden och de som hade bil kände igen Lassie och körde lugnt. 

Grey 1923. Ägare Bror Karlsson Huddinge

Väl där satte hon sig ner utanför och väntade. En dag ringde handlaren Pettersson hem till familjen och sa: Lassie sitter här utanför och vi vet inte vad hon vill?

Mormor sa att det fanns en lapp runt halsen på henne och Pettersson gick ut och tittade. Efter en liten stund kom Lassie bärandes med en tablettask som kostade exakt de 25 ören hon haft med sig, i en liten papperspåse i munnen. 

Med på allt
Flickorna och hunden var alltid tillsammans

Utflykt med äventyr i skogen.

 och de cyklade ofta med henne bland annat till Långsjön i Segeltorp och till sjön Gömmaren i Huddinge. En liten bit bort från hemmet fanns även en liten damm, vägarna såg ju inte ut som de gör idag och den hade formats av naturen. 

Bra utkikspost bilden till vänster och stolt mamma med halvvuxen valp till höger.

Mamma, vänner och Lassie som är mycket intresserad av dammen.

Då och då kom det stora arbetshästar förbi på den breda grusvägen utanför deras tomt och det var det enda hon skällde på. Kanske var det för att de var så stora eller för att hon helt enkelt blev uppspelt och ville hälsa.  

Lassie var en inkännande, omhändertagande och modig hund. Hon var väldigt snäll mot katter

Läs hela texten »

Prima Pinaler!

Kommentarer inaktiverade för Prima Pinaler!

Prima Pinaler!

Du som gillar det äldre stuket på möbler, bruksföremål, kläder och hattar, porslin och keramik, redskap, burkar med de gamla och välkända märkena, väggklockor, dockor och barnvagnar, konfirmationskort, saltkar och silver, bestick, charmiga fina askar i plåt eller kartong, prydnadssaker… Jag skulle kunna skriva mer om vad som finns där, men får nog inte plats. Man måste se det för att förstå omfattningen om vad som finns till salu.

De har allt vad man kan behöva för att till exempel byta ut nya fönster eller annan inredning mot äldre charmigare sådana. Alla redskap är iordninggjorda. Det finns två våningar i den gamla kvarnen där boden finns. Man har servering med hembakade bullar och kakor.

Personalen har tidsenliga kläder på sig, äldre musik finns att lyssna på. Det är en avspänd och uppsluppen stämning och precis alla trivs.

Gör ett besök och du är fast! Prima Pinaler ligger på Allévägen i Mölnbo och öppettider hittar du på Facebook.

Dikten

Kommentarer inaktiverade för Dikten

Anders på uppfarten till sin stuga i Angarn, Vallentuna 2006.

Anders på uppfarten till sin stuga i Angarn, Vallentuna 2006.

Ginnie, 12 år på besök hos Anders när den första snön hade fallit. Hon kom inte med i full storlek på bilden (längst ner i högra hörnet). Hon har ett täcke på sig så hon inte ska frysa...

Ginnie, 12 år på besök hos Anders när den första snön hade fallit. Hon kom inte med i full storlek på bilden (längst ner i högra hörnet). Hon har ett täcke på sig så hon inte ska frysa…

Häromdagen hittade jag en liten, väl tummad och något skrynklig lapp där jag förvarar papper och foton. Det var en sådan där som man använder för att komma ihåg saker, som finns i flera olika färger, kommer i tjocka buntar och med klister längs ena kanten.

Någon hade i all hast skrivit ner några ord som dykt upp helt plötsligt och som man vill spara till senare tillfälle och kanske skriva till något. Jag kände genast igen skrivstilen när jag skärskådade den lite närmare. Den måste ha legat där i många år, för jag visste inte att jag hade den här hemma. Det var min mammas och jag blev genast så glad över den för den var så kort, men ändå så kärnfull, poetisk och inspirerande. Jag kände att jag ville göra något med den och beslöt mig för att publicera den, som en liten hyllning till henne.

Så här kommer den:

Jag ser hur spåren kommer mot mig

Jag har ju gått här förut

 Hur lätt det är att hitta hem,

När första snön har fallit”

 

ADC

Kommentarer inaktiverade för ADC

ADC

 

http://www.adventuredogconference.se/

Blue Taste Theme created by Jabox
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.